Hlavní obsah

Španělsko se těší rekordnímu zájmu turistů

Do Španělska v první polovině letošního roku zavítalo rekordních 29,2 miliónu zahraničních turistů, což je o 4,1 procenta více než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil státní úřad pro cestovní ruch Frontur. Španělsko je třetí největší turistickou destinací na světě.

Foto: Profimedia.cz

Přímořské městečko Tossa de Mar v Katalánsku

Článek

Obavy o bezpečnost na Blízkém východě a v zemích, jako je Tunisko, kde koncem června ozbrojenec zastřelil desítky turistů v plážovém hotelu, přiměly mnoho lidí hledat pro dovolenou jiná místa.

Slabší euro přilákalo do Španělska i turisty z USA, nejpočetnější skupinou v zemi však stále zůstávají Britové.

Foto: Profimedia.cz

Na pláži Levante beach ve španělském městě Salou bývá hlava na hlavě.

Rekordní počet turistů je dobrou zprávou pro španělskou ekonomiku i tamní trh práce. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu Španělska podílí více než desetinou, je druhým nejvýznamnějším hospodářským odvětvím po automobilovém průmyslu a jedním z hlavních motorů ekonomiky.

Počet turistů v zemi byl v uplynulých dvou letech rekordní a cestovní ruch jí pomohl dostat se z ekonomické krize, která výrazně zvýšila nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti však stále zůstává vysoká, je blízko 24 procent.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrově Ibiza to večer a v noci žije.

Turistický svaz Exceltur odhaduje, že v cestovním ruchu vzniklo ve druhém čtvrtletí o pět procent pracovních míst více, než ve stejném období loni. Může za to mimo jiné i nárůst domácího cestovního ruchu. Současně ale svaz podle agentury Reuters varoval, že průměrný výdaj na zahraničního turistu se snižuje.

I Češi si Španělsko oblíbili

Právě Španělsko je letos cílovou destinací také řady českých turistů. „V letošní sezóně registrujeme více než třetinový nárůst prodejů na Baleárské ostrovy, především na Mallorku,” řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Osúch a dodal:

„Španělsko je vnímáno jako naprosto bezpečná destinace s kvalitními službami a řadou možností pro aktivní dovolenou.”

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Katedrála La Seu (také katedrála světla) v mallorském hlavní městě Palma de Mallorca patří k architektonickým skvostům španělské historie.

Pěší či cykloturistika v horách, návštěvy vinařství, ochutnávky specialit místní gastronomie, výlety do jeskyní, bujarý noční život, písčité pláže, nákupní promenády měst, památky... To vše turisté ve Španělsku hledají a nacházejí.

Podle obchodní ředitelky CK Blue Style Lenky Berberi tkví atraktivita Španělska mimo jiné právě ve vynikající kuchyni, krásných plážích a pestré kultuře.

Kam vyrazit ve Španělsku

Jednou z nejatraktivnějších památek je palácový komplex Alhambra v Granadě. Obklopuje ho zeleň a horská hradba. Jde o historický klenot Španělska.

Dalším cílem může být Barcelona v Katalánsku. Nabízí bujarý noční život, odpočinek v parcích, koupání i Gaudího architektonické skvosty.

Poutním místem mezinárodního významu je historické město Santiago de Compostela s katedrálou svatého Jakuba, kterou si turisté mohou prohlédnout v několika okruzích.

Z ostrovního království Španělska pak nelze nezmínit ostrov Formentera jižně od Ibizy. Pláž Playa de Ses Illetes na Formenteře ohodnotili cestovatelé přes portál Tripadvisor jako pátou nejkrásnější pláž světa pro rok 2015. [celá zpráva]

„Letos evidujeme meziroční nárůst prodejů do Španělska bezmála o 40 procent. Češi stále více vyhledávají zájezdy do této destinace, protože nabízí služby na vysoké úrovni. Ovšem ceny dovolené v této zemi jsou vyšší než v oblíbeném Řecku nebo Egyptě,” řekla Novinkám Berberi.

Reklama

Výběr článků

Načítám