Hlavní obsah

Česko má první lví safari

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové nad Labem

Středoevropskou raritu v podobě lvího safari oficiálně v neděli rozjela ZOO Dvůr Králové. Návštěvníci uvidí z vlastních aut nebo z vyhlídkové plošiny speciálního tracku zatím trojici lvů nebo čtveřici lvic.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Brány Lvího safari otevřelo africké trio.

Článek

Smečku doposud rozdělují vzájemné neshody. Boj o vůdčí pozici mezi vykastrovanými lvy a sterilizovanými lvicemi už zavinil nejednu potyčku. Ošetřovatelé proto museli obě znesvářená pohlaví rozdělit a ukazovat návštěvníkům namísto jedné velké ucelené smečky dvě malé.

„Zprvu, kdy jsme smečku zkoušeli stmelit, to vypadalo, že lvi budou v pohodě. Později už ve výběhu safari ale nastaly problémy. Nicméně věříme, že záměr představit celou smečku pohromadě se nakonec podaří,“ předjímá zoolog Jan Stejskal.

Předcházela zkouška

Nedělnímu oficiálnímu startu lvího safari předcházela měsíční zkouška připravenosti personálu, funkčnosti ochranných systémů a možných reakcí lvů na vozy návštěvníků.

BEZ KOMENTÁŘE: V Zoo Dvůr Králové chystají pro návštěvníky lví safariVideo: Vladislav Prouza, Právo

Lidé projedou vlastními vozy nebo truckem nejprve klasické býložravci obývané Africké safari, odkud skrz dvojitou bránu vjedou do zhruba hektarového výběhu lvího království.

„Jsme rádi, že jsme to mohli spustit. Myšlenka lvího safari ve Dvoře Králové není nic nového, pouze jsme realizovali záměr zakladatele zdejšího safari Josefa Vágnera. Ten k tomu už tehdy učinil první kroky,“ přiblížil ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. Safari se lvy plánovala i Rabasova předchůdkyně Dana Holečková.

Pomohly zkušenosti

Roli v otevření Safari sehrály na rozdíl od vzájemné snášenlivosti dřívější zkušenosti lvů s provozem aut. Většina zvířat přivezená z holandské Burger’s zoo v Arnhemu a anglického Woburn Safari Parku prošla podobným způsobem chovu.

Návštěvníci ale musí přesto respektovat přísná pravidla projížďky zhruba půlkilometrovým okruhem lvího safari. „Nelze otevírat okénka aut ani brát do kabiny auta psa, jenž může u lvů vyvolat nebezpečné reakce,“ deklaruje Rabas. Prostor z místa, odkud je perfektní přehled, střeží ostraha připravená kdykoliv zasáhnout.

Lvi návštěvnickým magnetem

Lvi v uměle vytvořeném prostředí africké savany se bezesporu stanou návštěvním magnetem nejen zoo, ale celého regionu. Zahrada letos aspiruje na půlmiliónovou návštěvnost, i když jejím hlavním úkolem je zachovat ohrožené druhy zvířat. „Bez návštěvníků by ale zahrada nebyla,“ poznamenal předseda správní rady královéhradecké zoo Marian Slodičák.

„Sázka nového ředitele na Afriku byla dobrá volba,“ poznamenal Slodičák k prioritnímu tématu zahrady. Atraktivitu dodá lvímu safari i brzká šance návštěvníků pozorovat lvy porcující utracená africká zvířata.

Lví safari vzniklo za osmnáct miliónů korun. Dvě třetiny nákladů zaplatila zoo, zbytek její zřizovatel Královéhradecký kraj.

Zahrada i kvůli Lvímu safari od pondělí zvyšuje poplatek za vlastní auto ze stovky na 195 korun, základní vstupné zůstává stejné.

Reklama

Výběr článků

Načítám