Hlavní obsah

Plný autobus Čechů přijel do tuniského hotelu sousedícího s místem krveprolití

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční teroristický útok v tuniském městě Súsa otřásl letními plány stovek českých turistů. Řada z nich u cestovní kanceláře svoji dovolenou v Tunisku buď zrušila, nebo vyměnila za jinou destinaci. Někteří se ale na plánovaný zájezd přece jen vydali. Dokonce do bezprostřední blízkosti místa nedávného neštěstí.

Do tuniské Súsy přijel nový turnus českých turistůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V úterý večer přijel do letoviska Súsa autobus českých turistů do hotelu Soviva resort, stojícího hned vedle hotelu Riu Imperial Marhaba, který se minulý týden v pátek stal místem teroristického útoku. Přišlo při něm o život 38 lidí, dalších několik desítek bylo zraněno. Mezi oběťmi byli hlavně turisté, zejména Britové. [celá zpráva]

Personál hotelu Soviva resort skupinu Čechů přivítal s úsměvem a podle informací agentury Reuters se atmosféra během příjezdu zdála celkově uvolněná. Stín nedávných událostí se nejspíš ale hned tak nerozplyne. „Rozhodně slyšeli o tom, co se stalo, takže se necítí tak příjemně jako normálně, když jedou na dovolenou,“ řekla delegátka CK Best Reisen Jana Pozlovská.

Dodala, že klienty varovala před tím, aby nenavštěvovali lokality, ve kterých se zdržuje velké množství lidí. Na pláž prý ale mohou bez obav. Pozlovská se domnívá, že si tam turisté užijí vcelku normální dovolenou.

České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) nabádá turisty v Tunisku k maximální obezřetnosti. Radí vyhýbat se místům s velkou koncentrací lidí, jako jsou mimo jiné tržiště, bary či restaurace mimo hotelové komplexy. „MZV dále upozorňuje, že v oblastech poblíž státní hranice s Alžírskem a Libyí existuje značné riziko únosů, bezpečnostní situace je zde velmi nestabilní a je charakterizovaná hojným výskytem extremistických, resp. teroristických skupin.“ Celé prohlášení najdete zde.

Paniku vystřídal relativní klid

Během pátečního odpoledne a víkendu vyřizovaly české cestovní kanceláře bezpočet telefonátů s klienty, kteří měli v následujících dnech odcestovat do Tuniska, i s těmi, kteří v zemi právě trávili dovolenou. Většině zájemců o předčasný návrat domů se cestovkám podařilo sehnat volná místa v nejbližších letech.

O změnu destinace zakoupeného zájezdu do Tuniska požádalo například u CK Fischer zhruba 400 klientů, u CK Exim Tours obdobný počet a u CK Blue Style okolo 500 lidí. Obvykle lidé měnili za cenově dostupný Egypt, Turecko či Řecko. Výjimkou nebyly ani výměny tuniské pevniny za ostrov Djerba. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám