Hlavní obsah

Varaždin: Chorvatské město andělů

Právo, lav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na náměstí Krále Tomislava, jemuž místní říkají Korzo, je Draškovičův palác. Tam sídlil císařský místodržící v dobách, kdy byl Varaždin hlavním městem Chorvatska. Je tam také kavárna Grofica Marica samé zrcadlo a červený plyš. Snad proto se Varaždinu říká malá Vídeň.

Foto: Profimedia.cz

Posezení u varaždinského hradu

Článek

Příhodnější je označení město andělů, neboť usměvavé tvářičky andělů shlížejí z mnoha domovních průčelí. Branimir, místní učitel, nám dokonce ukázal místo, kde andělé přespávají. Je to uzoučká slepá ulička mezi kostelem sv. Jana Křtitele a sousední budovou. Už se pomalu smrákalo a houf barevných andělíčků tam seděl na drátech. Jako vlaštovky.

V devět se hasí

Varaždin je příjemné a útulné město. Jeho centrum si zachovalo středověké rysy, ale většina staveb je barokních. „Skoro všechno, co bylo před barokem, postupně shořelo,“ vysvětlil Branimir. Nové stavby však vznikaly na původních základech, a tak se středověk sem tam přece jen prosadil.

Aby opakovaným požárům učinili přítrž, nařídili otcové města, že úderem deváté večerní budou uhašeny všechny ohně. I ty v kamnech a v pecích. Strážný ve věži kostela sv. Mikuláše hlásil každý komín, z něhož po deváté stoupal dým, a provinilec byl potrestán.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Náměstí ve Varaždinu

Povinnou zastávkou každého návštěvníka je Varaždinský hrad. Byl postaven k obraně města, ale k tomu ho nebylo zapotřebí. Už tím, že stojí na čisté rovině, vypadá trochu nezvykle a z dálky působí jako domeček pro panenky.

Draškovič a Erdödy

Svého času bylo v poměrně malém Varaždinu osm řeholních řádů. Josef II. sice jejich počet zredukoval, ale kostely a klášterní areály zůstaly, a tak by se městu mohlo říkat i malý Řím. Jak už byli místní ze stavby jednoho kostela za druhým celí tumpachoví, postavili na náměstí Krále Tomislava i radnici, co vypadá jako kostel.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Varaždinský hrad

Varaždin býval městem bohatým a to mu zůstalo v podobě paláců a výstavných měšťanských domů. Noblesu Varaždinu představovaly zejména dva staré a významné šlechtické rody Draškovičů a Erdödy, jimž ve městě patřilo mnoho významných budov a rozlehlá panství v blízkém i dalekém okolí.

Dnes město rozjíždí projekt Varaždinské dvorky. Ten by měl oživit a zkrášlit prostory běžně veřejnosti nepřístupné. Pár jich už novou podobu získalo. V jednom je letní zahrádka kavárny, ve druhém má vystaveno své zboží prodavač suvenýrů, v dalším je galerie a starožitnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám