Hlavní obsah

Stopem Severní Amerikou: Skalisté hory a jezero, které nezamrzá

Novinky, Martin Švadlenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Amerika je kontinentem, na kterém naleznete snad všechna myslitelná podnebí. Od věčně bílých Skalistých hor na západě Kanady, po písečné pouště Nového Mexika. Navštívit všechna zajímavá místa je úkol na více než jeden lidský život. Pro tentokrát vybírám západní část tohoto úžasného kontinentu a na celou cestu si dávám tři měsíce. Začnu kde jinde než v Calgary, kanadské bráně do Skalistých hor.

Foto: Martin Švadlenka

Jezero Emerald Lake

Článek

Calgary je na severoamerické poměry relativně malé velkoměsto. Ideální pro doplnění zásob a načerpání energie ke zdolání prvních národních parků Banff, Yoho a Jasper. Hledáte-li tu správnou úvodní fotku pro své putování, vystoupejte na městský kopec McHugh Bluff, odkud se vám naskytne neopakovatelný pohled na centrum plné mrakodrapů a horské vrcholy za ním.

Kde sníh a led nikdy neroztaje

Z Calgary vede cesta do národního parku Banff. V každém průvodci se dočtete, že nejlepší dobou pro návštěvu je druhá polovina léta, kdy konečně roztají ledy na všech jezerech. Pokud ale preferujete návštěvu těch nejkrásnějších míst bez davů turistů za zády, rozhodně neváhejte a vyrazte v jarních měsících. Trocha sněhu a ledu na horských pěšinách určitě není na škodu a bíla barva na všech výhledech za to stojí!

Foto: Martin Švadlenka

Výhled na národní park Banff z vrcholu Sulfur Mountain

Perlou parku Banff je bezpochyby jezero Lake Louise. Sytě modrá barva vody, pokud tedy jezero zrovna není zamrzlé, přilehlé horské masivy a proslulý hotel Chateau Fairmont z něho dělají jednu z nejvyhledávanějších turistických destinací v Kanadě. Přímo od jezera vede velký počet turistických tras.

Foto: Martin Švadlenka

Lake Louise

Jednou z nich je zhruba čtyřkilometrový výstup na Lake Agnes Teahouse, kde květnové sněžení a několik centimetrů sněhu není nic neobvyklého, a proto tu stěží potkáte živou duši. Teple se oblečte, překonejte několik hodin bez tepla krbu a naplno si vychutnejte pohled, který hory nabízí.

Ledovou cestou do Jasperu

Z Banffu se přesouvám do národního parku Jasper. Krátká zastávka u Emerald Lake v národním parku Yoho, které jako jedno z mála přes zimu nezamrzá, a pak už moje cesta vede přes nejkrásnější panoramatickou silnici Icefield Parkway. Stopování není jednoduché, moc aut tady na jaře nejezdí, ale to vám rozhodně vadit nebude. Čas vyplníte pořizováním fotek a videí okolních vysokohorských jezer, vrcholů a ledovců.

Foto: Martin Švadlenka

Výhled z Lake Agnes Tea House

Městečko Jasper s celoročně otevřeným kempem a množstvím hostelů je ideálním výchozím bodem pro prozkoumání parku. Rozhodně nezapomeňte navštívit Whistlers Mountain. Pokud nemáte dostatečné vybaveni, musíte se pod vrchol dostat lanovkou a zbylých pár set metrů na vrchol Whistlers Summit už zdoláte i v teniskách. Pokud vám počasí přeje, dohlédnete odtud až k horám podél Icefield Parkway.

Foto: Martin Švadlenka

Pohled z vrcholu Whistlers Mountain Summit

V okolí Jasperu je nespočet turistických tras, od těch nejméně náročných, například podél jezer Patricia Lake a Pyramid Lake, až po několikadenní trasy, například údolím Five Lakes Valley. Kamkoli se však vydáte, nejprve se ujistěte v nejbližším informačním centru nebo stanici strážců parku, že úsek vaší plánované cesty není uzavřen kvůli lavinovému nebezpečí nebo medvědům.

Foto: Martin Švadlenka

Patricia Lake v národním parku Jasper

Teplý spacák je samozřejmostí, bez které se neobejdete, upřednostníte-li alespoň občas kemp nebo divokou přírodu. Promrzlé noci vám bohatě vynahradí ranní výhled a klid, který těžko kdy najdete v hotelovém pokoji.

Ještě posledních pár fotek s vlajkou neziskové organizace Sea Shepherd, kterou chci svojí cestou podpořit, a s těžkým srdcem a zdviženým palcem u silnice opouštím tuto překrásnou část Skalistých hor.

Foto: Martin Švadlenka

A teď už vstříc dalšímu dobrodružství

Další zastávkou bude Vancouver a ostrov Vancouver Island.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám