Hlavní obsah

Lázeňský klenot anglické riviéry

Právo, lav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pobřeží jižní Anglie vznikla někdy před tisícovkou let osada, jejíž obyvatelé se zabývali hlavně rybářstvím. Když před dvěma stovkami let několik osvícených londýnských lékařů začalo předepisovat pití mořské vody a koupele v ní jako léčebný prostředek, dostal Brighton svou životní šanci.

BEZ KOMENTÁŘE: V Brightonu je devět kilometrů pláží

 
Článek

Místo, vzdálené necelých sto kilometrů od Londýna vynikalo velmi mírným klimatem a množstvím slunečných dnů. Mořská bríza (vítr) se starala, aby se na pobřeží neusazovaly pověstné mlhy.

Brighton si navíc oblíbil tehdejší následník trůnu a pozdější král Jiří IV., který tam trávil mnoho času a v letech 1787-1808 nechal postavit Královský pavilon. Unikátní stavba je dodnes architektonickou dominantou města. Z panovnické rezidence se později stalo muzeum, dnes návštěvnická atrakce prvního řádu.

Foto: Profimedia.cz

Royal Pavilion neboli Královský pavilon v Brightonu

Královský lesk

Zalíbení v Brightonu našly po Jiřím IV. i další významné osobnosti. Vyrostla tam exkluzivní rezidenční čtvrť Greogoriánské terasy, hotely zvučných jmen, upravily se promenády a nábřeží, postavila se přístavní mola West Pier a Palace Pier, která nikdy nesloužila svému deklarovanému účelu, ale usadily se na nich módní restaurace, kluby a obchody.

Foto: Profimedia.cz

Přístavní molo Palace Pier

Královské zalíbení v Brightonu sice brzy opadlo, královna Viktorie ho shledávala místem, které jí poskytovalo málo soukromí a tamní obyvatelé jí přišli neformální, vlezlí a dotěrní. Tou dobou ale už město žilo vlastním životem. V roce 1841 tam přijel z Londýna první vlak a Brighton se stal snadno dostupným i pro jednodenní návštěvníky, kteří neměli peníze na vlastní rezidenci nebo pobyt v drahých hotelích.

Devět kilometrů pláží

Brighton nezapomněl na svou lázeňskou minulost. Ve městě je na devět kilometrů převážně oblázkových pláží. Na části z nich byla vybudována sportovní zařízení jako hřiště na plážový volejbal, basket, tenisové kurty.

Foto: Profimedia.cz

Ne všichni odpočívají přímo na pláži.

Podél pláže vyrostly řady dřevěných plážových domků, které si pronajímají právě jednodenní návštěvníci přijíždějící z Londýna. Denně se jich tam v letní sezóně vystřídá na 150 tisíc. Na druhé straně pobřežní promenády jsou desítky restaurací, barů, kaváren a obchodů. Ve městě je 400 restaurací, což je na počet obyvatel více než kdekoliv jinde v Británii.

Foto: Profimedia.cz

Brightonská oblázková pláž

Brighton už dávno zapomněl na rybaření, podstatná část příjmů jeho obyvatel i městské kasy plyne z turismu a zábavy. Popularita města tam přivedla i mnoho kulturních podniků a festivalů. Populární jsou i zábavní a sportovní akce, které propojují Brighton s Londýnem, jako ultramaraton, cyklistické závody, jízdy automobilových veteránů.

Mladé město

S Brightonem se táhne od poloviny 19. století ještě jedna tradice. Už tehdy se mu říkalo město studentů. Tehdy na tom měla zásluhu zejména církev, která tam zřídila několik internátních škol.

Foto: Profimedia.cz

Ruské kolo na pobřeží Brightonu

Dnešní dvě univerzity mají dohromady přes 30 tisíc studentů a další desítky tisíc jich mají střední školy. Všeho pozitivního, co Brighton nabízí, studentské tradice, bohatého kulturního života a množství zábavy, využívají i jazykové školy. Ročně si tam přijíždějí zdokonalovat angličtinu tisíce především mladých lidí ze zahraničí.

Tamní jazykové školy nabízejí několik standardních i specializovaných kurzů, které mohou trvat dva nebo i 10 týdnů. Zkušenosti se nevztahují jen na samotné školy, ale také na ubytování v rodinách, které jsou na dočasný pobyt studentů zavedeny a vybaveny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám