Hlavní obsah

Zamilovaným připravili v Teplicích zábradlí na zámky lásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábradlí zamilovaných přichystala lidem teplická radnice. Budou na něj moci zamykat visací zámky na důkaz své lásky. První zámek bude uzamknut v Janáčkových sadech prvního máje. Svůj vztah stvrzovali stejným způsobem milenci i na Tyršově mostě v Děčíně. Radnice je však nekompromisně stříhá, protože odírají barvu na ocelové konstrukci.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Zámky lásky u pražské Čertovky

Článek

Právě ničení památek či nových zařízení chtějí vytvořením místa pro zamilované předejít. „Chtěli jsme tento zvyk trochu zkultivovat a vybrali místo, které je dostatečně romantické a kde nebude docházet k odstraňování zámků v rámci údržby zábradlí," uvedl náměstek primátora Hynek Hanza. „Janáčkovy sady jsou krásným výletním místem s vyhlídkou na lázeňské město a je hezké sem vyrazit, i když člověk zrovna není zamilovaný," dodal.

První zámek zavěsí Tepličáci na zábradlí 1. května v 11.00. Stovky zámků různé velikosti a barev obtěžkávaly před rokem Tyršův most v Děčíně. Při opravě dělníci všechny visací symboly věrnosti z pletiva, které vyplňovalo zábradlí, odstranili. A město se snaží, aby se tam už znaky lásky nevrátily.

„Ničí totiž nejen historické mosty, ale i ocelové, jako je náš Tyršův most. Odírají barvu na konstrukci a tím přispívají k rezivění," vysvětlila mluvčí radnice Markéta Lakomá.

O místo, kam mohou zamilovaní přijít a uzamknout své sliby, plány či vyznání, v Děčíně nepřišli. Centrum Pivovar postavilo plot, kde mohou zájemci rituál realizovat. Klíč nehází do řeky, ale do připraveného sudu.

Moderní turistická tradice

Zpečetit lásku uzamčením visacího zámku mohou lidé na mnoha dalších místech v Česku i po celém světě. Vyhlášeným mostem zamilovaných je například ten přes pražskou Čertovku, na kterém visí tisíce zámků. Proti Karlovu mostu je ale zde památkáři nechávají.

BEZ KOMENTÁŘE: Pařížský most Pont des Arts

Zábradlí nebo mříže ověšené desítkami či stovkami visacích zámků jsou v Miláně, Moskvě, Krakově, maďarské Pécsi či litevském Vilniusu. Na tento turistický zvyk už reagovali i výrobci. Koupit je možné zámek ve tvaru srdce nebo si jej mohou zájemci nechat potisknout vlastní fotografií.

Reklama

Výběr článků

Načítám