Hlavní obsah

Paříž zakázala turistům zamykání lásky

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jednou z nejromantičtějších atrakcí francouzské metropole je konec. Městská radnice turistům zakázala, aby nadále na důkaz své lásky připevňovali zámky na historický most pro pěší Pont des Arts. Jeho ničení není trnem v oku pouze úřadům, ale také místním obyvatelům. Ti svůj nesouhlas vyjádřili peticí.

BEZ KOMENTÁŘE: Pařížský most Pont des Arts

 
Článek

Paříži, městu lásky, došla trpělivost s populární turistickou tradicí, která přiváděla ročně tisíce párů na známý most Pont des Arts. Přednější je pro město zachování historických památek, a tak zamilovaným turistům radnice zakázala na zábradlí mostu upevňovat na důkaz lásky zámečky a zahazovat klíčky do Seiny, informoval server BBC.

Zámky rozličných tvarů a velikostí s vyrytými vzkazy nebo alespoň jmény rozněžnělých dvojic začaly zábradlí mostu postaveného na samém počátku 19. století obsypávat v roce 2008. Celková tíha lásky, kterou sem turisté v podobě zámečků nanosili, most viditelně ničí.

Foto: Profimedia.cz

Za hledání svého zámku na mostě Pont des Arts by si každý zasloužil bobříka trpělivosti.

Pařížská radnice nabídla zájemcům jako alternativu speciální webové stránky, na kterých se mohou vyznat ze svých citů místo výletu na Pont des Arts. Přestože zatím neexistují konkrétní postihy za porušení zákazu, radnice je připravena přistoupit k dalším krokům, pokud turisté nebudou její nařízení respektovat takzvaně po dobrém.

Zamčeno a vystaveno

Za domov tradice zamykání lásky na zábradlí mostu mnozí považují Itálii. Spisovatel Federico Moccia tento rituál totiž popsal ve své knize Tre metri sopra el cielo (Tři metry nad nebesy) v roce 1996. O deset let později motiv oživil v románu Ho voglia di te (Chci tě).

Zámečky lásky zdobí mosty napříč zeměkoulí. Romantickému zvyku se dvojice oddávají také v Londýně, Kolíně nad Rýnem, New Yorku či Soulu. Dokonce i na mostku pražské Čertovky.

Obdobně jako se proti zámkům lásky postavila Paříž, zakročil před dvěma lety Řím. Očistil od nich tehdy most Ponte Milvio.

Pařížané zákaz kvitují. Jednak kvůli neblahým dopadům, které zámky mají na stav mostu, a pak také proto, že jejich přehnané množství není ani hezké na pohled. Dva Američané žijící v Paříži dokonce v březnu vytvořili proti romantickému zvyku petici a shromáždili na ní pět tisíc podpisů, což ze strany veřejnosti upevnilo rozhodnutí radnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám