Hlavní obsah

Caracas: hlavní město papoušků

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelskou metropoli Caracas lze bez přehánění nazvat hlavním městem papoušků. Jsou jich tam totiž tisíce a pro místní obyvatele se stali neodmyslitelnou součástí života. Šedivá městská rutina je díky nim výrazně barevnější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Město Caracas obývají kromě lidí tisíce opeřencůVideo: Reuters

 
Článek

V 70. letech začal italský imigrant Vittorio Poggi chovat papoušky žijící v horách obklopujících Caracas. O čtyři desetiletí později zbarvuje tisíce těchto pestrobarevných ptáků nebe nad venezuelskou metropolí, v níž vládne dopravní chaos a velmi vysoká kriminalita.

Dnes už sedmdesátník Poggi, žijící na předměstí Caracasu, říká, že papoušci přinášejí lidem radost. Někteří je krmí, jiní jen pozorují. On sám je obklopen desítkami papoušků. Navíc s ním žije také 20 psů, několik koček, dvě kozy, kuře, želvy i pávi.

Papouškům se v Caracasu vyloženě daří, navzdory tomu, že některé druhy jsou v jiných zemích Latinské Ameriky ohroženy. Obyvatelé Carasu si na opeřence už zvykli (i když je někdy budí ráno v 5:30). Jsou pro ně příjemným odreagováním od jinak stresujícího chodu města.

Pětačtyřicetiletý Ivo Contreras dokonce pro papoušky zbudoval na střeše velkou ocelovou konstrukci, ve které jsou zabudované misky na slunečnicová semínka. Papoušci se tam na ně slétají a často získají k snědku i něco navíc. Vysedávají však s oblibou také na balkónech, nejrůznějších zábradlích či satelitech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám