Hlavní obsah

Slavné vraky z filmu Uprchlík leží v horách už 22 let

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horách Severní Karolíny leží už víc než dvě dekády trosky vlaku a autobusu z kultovního filmu Uprchlík natočeného v roce 1993. Momenty slávy na stříbrném plátně už sice mají dávno za sebou, ale turisté je mají v hledáčku pořád.

BEZ KOMENTÁŘE: Vraky ze slavné scény z filmu Uprchlík leží na místě natáčení už 22 let

 
Článek

Hory Smokey Mountains v Severní Karolíně, kterým se někdy zkráceně říká Smokies, jsou pro cestovatele atraktivní kvůli ledasčemu - úchvatným výhledům, panenské přírodě, klidu...

Originálním tahákem jsou tam však pozůstatky z natáčení úspěšného snímku Uprchlík z 90. let minulého století, který vydělal stovky miliónů dolarů.

Kdo dvouhodinový akční film viděl, jistě si bez delšího vzpomínání vybaví scénu, kdy Harrison Ford v roli doktora Richarda Kimbla s pouty na nohou jen taktak uniká smrtelnému nebezpečí při srážce vlaku s autobusem, který mu stojí v cestě. Oba stroje jsou v místech natáčení dodnes. Poněkud rozbité, zrezivělé a zarostlé mechem, fandům Uprchlíka to ovšem nevadí.

Slavná scéna z Uprchlíka, kdy vrak nabourá do vraku autobusuVideo: Warner Bros. CZ

K natočení zhruba minutové scény, při níž divák napětím téměř nedýchá, jak už to tak u podobných momentů bývá, použil režisér Andrew Davis celkem 13 kamer. Tři byly během natáčení srážky vlaku s autobusem zničeny, většina kamer byla ovládána dálkově, aby kameramani nebyli vystaveni nebezpečí.

Rozplánování scény trvalo dva měsíce, kdy stočlenný tým pečlivě připravoval každý detail a zvažoval všechna reálná i potenciální rizika. Podle tvůrců je až 95 procent scény bez přikrášlení efekty. Co bylo přidáno v postprodukci, je hlavní hrdina uskakující před vykolejeným vlakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám