Hlavní obsah

Výstavba garáží na Bratislavském hradě může zničit keltské a římské památky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivisté varují, že v důsledku probíhající výstavby podzemních garáží na Bratislavském hradě může dojít ke zničení unikátních keltských a římských památek. Vznikla proto občanská výzva požadující zastavení kontroverzní stavby.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vizualizace Bratislavského hradu

Článek

Archeologové upozorňují, že nálezy u Bratislavského hradu jsou evropským unikátem. „Takový nález nikdo neočekával. Mimo Středomoří se nic podobného nenašlo,“ uvedl odborník na keltskou kulturu Karol Pieta.

Archeoložka Tatiana Štefanovičová připouští, že devastace území je taková, že se s tím už nedá nic dělat. „Nechápu, proč mají být pod Bratislavským hradem podzemní garáže. Nedaleko už jedny garáže jsou a poslanci mají svou podzemní garáž pod budovou parlamentu,“ kroutí hlavou Schőndorferová, která bydlí nedaleko hradu. „Když se našly ty vzácné památky, mohly tam raději vybudovat archeologický park,“ dodává.

„Četl jsem, že na tuto pochybnou rekonstrukci vyčlenili 29 miliónů eur, když jen garáže budou stát 11 milionů,“ říká pobouřeně Peter Višváder.

Je libo foto s jeřábem?

Ve stavební jámě za Bratislavským hradem pracují jeřáby a bagry, všude kolem je bláto a nepořádek. Do toho se mísí turisté.

Z nedaleké restaurace do toho zmatku vychází novomanželé, kteří by chtěli zvěčnit svůj svatební den fotografií v pozadí s hradem. „Přejete si fotografii s bagrem nebo s jeřábem?“ ptá se ironicky fotograf. Nakonec přece jen nastaví objektiv tak, aby na fotografii byli pouze šťastní novomanželé a hrad.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Staveniště u Bratislavského hradu

Po dobudování podzemních garáží vyroste na povrchu barokní zahrada a zimní jízdárna. Zveřejněná vizualizace vypadá hezky, ale památkáři, aktivisté i umělci poukazují na nedozírné škody, které mohou při výstavbě vzniknout.

„Byly zde odkryté nesmírně vzácné artefakty, které svým historickým významem přesahují hranice Slovenska,“ píše se v otevřeném dopise. Mezi signatáři jsou například herečka Danica Jurčová, zpěvačka Lucia Šoralová a další.

Předseda parlamentu Peter Pellegrini ubezpečil, že výstavba garáží neohrozí památky z keltských dob. Připustil však, že některé z nich budou opětovně zasypány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám