Hlavní obsah

Některé památky Pardubicka zahajují sezónu dříve

Některé památky v Pardubickém kraji zahajují návštěvnickou sezónu dříve. Už v sobotu otevřel bránu turistům hrad Svojanov na Svitavsku. Pro letošek chystá i několik novinek. V příštích týdnech otevřou své brány i další památky.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Svojanov než kolem něj opět vykvete zeleň

Článek

„Ve sklepení je nová expozice o pověstech hradu, kde bude každá legenda připomenuta hlavními postavami, které se jí týkají," uvedl kastelán Svojanova Miloš Dempír. V hradní kuchyni je obnovena původní pec, návštěvníci budou moci v některých termínech ochutnat hradní chléb. K vidění tam nově budou i historická kachlová kamna.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Expozice hradu Svojanov bude letos vyprávět pověsti

V březnu bude hrad otevřen jen o víkendech, od dubna už denně kromě pondělí. „Snažíme se návštěvníkům nabídnout prohlídky už od časného jara, aby měli možnost, když je jinde zavřeno, nějaké kulturní náplně. Lidé jsou po zimě natěšení," dodal Dempír. Podle něj bývá březnová návštěvnost poměrně vysoká, zvláště pokud je hezké počasí.

Další lákadla Pardubicka

Hrad Kunětická hora plánuje otevřít o víkendech možná už koncem března, vše záleží na tom, jak rychle se podaří obnovit historickou dlažbu na spodním nádvoří a dokončit další opravy. Hrad se v dubnu dočká nového zvonu v kapli svaté Kateřiny.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Kunětická Hora

Zámek v Litomyšli zahájí sezónu 28. března, v dubnu budou prohlídky jen o sobotách a nedělích. „Na otevření připravujeme květinovou výstavu. Rozšiřujeme také portrétní galerii majitelů zámku, máme také nové sady porcelánu a nádobí," řekla kastelánka Zdeňka Kalová.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Litomyšl

O velikonočním víkendu 4. dubna začíná sezónu zámek ve Slatiňanech na Chrudimsku. Obnovuje loveckou chodbu s původními trofejemi a grafikami, doplňuje vybavení zámecké kuchyně například o historickou ledničku z přelomu 19. a 20. století, nově návštěvníci uvidí denní místnost kuchařky. „Na půdě jsme našli cestovní kufry rodiny Auerspergů s nálepkami hotelu Savoy z Káhiry z roku 1909," řekl kastelán Jaroslav Bušta.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Slatiňany

Populární skanzen na Veselém Kopci u Hlinska na Chrudimsku bude přístupný až od 25. dubna. Už předtím bude 28. března ve skanzenu Betlém v Hlinsku zahájena výstava Velikonoce na Betlémě, která potrvá do 19. dubna. Lidé si budou moci v roubenkách prohlédnout ukázky tradičního pečiva, způsoby zdobení kraslic a výzdoby interiérů.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám