Hlavní obsah

Z utopeného města zbyla nad hladinou jen kostelní věž

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Něco takového se běžně nevidí. V jihotyrolském jezeře Reschensee nebo také Lago di Resia je zatopené městečko. Jeho někdejší přítomnost prozrazuje už pouze z vody vykukující věž kostela. Je jakýmsi duchem minulosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Jezero Reschensee, pod jehož hladinou spí zatopené město

 
Článek

Italské městečko Graun, respektive jeho obyvatele, postihl v polovině minulého století smutný osud. Vše začalo tím, že do oblasti, která leží na samém severu Itálie poblíž hranic s Rakouskem a Švýcarskem, přišla velká energetická společnost vytěžovat přírodní bohatství.

K činnosti této společnosti však byla potřeba přehrada. A tak byly koncem července 1950 hektary úrodné půdy a více než 160 domů pohřbeny pod vodou.

Obyvatelům, kteří se museli odstěhovat, vyplatila společnost jen symbolické odškodné. Někteří se odstěhovali pryč, jiní jen o kus dál, přesněji řečeno výš. Jejich potomci tam žijí dodnes.

V hledáčku turistů

Věž kostela pocházejícího ze 14. století zůstala tím jediným, co z města vystupuje nad hladinu. Stala se zajímavou turistickou atrakcí. Lidé k ní plují na loďkách, fotí se u ní... Možná alespoň někteří z nich na okamžik pomyslí na to, kolik vzpomínek a příběhů zůstalo spát na dně tohoto uměle vytvořeného jezera.

Legenda praví, že v zimě, kdy se po zamrzlé hladině dá ke kostelní věži dojít pěšky, je možné slyšet zvony. Možné to je však jen těžko. Zvony byly z věže odvezeny týden před zatopením města.

Reklama

Související témata:

Související články

Jezero tak čisté, že jeho vodu můžete pít

Tyrolské horské jezero Hintersteiner See je v letních vedrech zárukou osvěžení. Teplota zdejší průzračné vody zpravidla nepřesahuje 23 stupňů Celsia. Výhodou...

Místo jako stvořené pro malé lyžaře

Lyžařský ráj pro děti leží na úpatí pohoří Samnaun a Ötztálských Alp. S více jak 2000 hodinami slunečního svitu patří středisko k nejslunnějším místům...

Výběr článků

Načítám