Hlavní obsah

V Mikulově začne obnova zchátralé zámecké zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mikulově na Břeclavsku letos v srpnu skončí oprava zámecké zahrady, která po úpravách dostane znovu barokní podobu. Plánované akce by tyto práce neměly ohrozit.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Mikulov

Článek

Náklady se vyšplhají na zhruba 20 miliónů korun, většina je hrazena z dotací EU, uvedl ředitel mikulovského regionálního muzea, jež sídlí na zámku, Petr Kubín. Podle něj stavební práce mohou způsobit určité komplikace turistům, protože zahradou prochází hlavní komunikace do areálu zámku. „Jednotlivé akce by ale neměly být ohroženy," řekl.

Hotový bude areál v srpnu, takže akce spojené s mikulovským vinařským podzimem by už měly být bez komplikací. Nyní má zámecká zahrada zčásti styl anglického parku a zčásti je upravena barokně. Anglický park v těchto místech není vedle barokního zámku vhodný a je nepůvodní. Prostor proto obohatí nové květiny, ozdobné keře i další prvky.

Podle Kubína záměrem architekta na místě nebude naprostá kopie někdejší barokní zahrady. „Chceme, aby rukopis byl současný, bude to reminiscence na baroko," upřesnil.

Se zámkem byla zahrada propojena schodištěm, jež vedlo na jeho terasu a do jeho sally terreny, tedy rozlehlého sálu v přízemí. Schodiště bylo za komunismu vybouráno, nyní bude obnoveno. Mírná zima umožňuje stavebníkům na tomto místě pracovat i nyní. Základové zdivo schodiště je už hotové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám