Hlavní obsah

U souostroví Tonga vybuchla podmořská sopka, popel zpozdil lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmořská sopka vybuchla u tichomořského souostroví Tonga. Sopečný popel vyletěl vysoko do ovzduší a několik leteckých dopravců v úterý muselo zrušit nebo odložit lety. Okolní oceán pak kvůli popelu nabral krvavě rudou barvu, informovala s odvoláním na místní úřady agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Naposledy Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla před téměř šesti lety.

Článek

Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, která leží asi 65 kilometrů od hlavního města Tongy Nuku'alofa, vychrlila popel do výšky čtyř a půl kilometru. Sopka poprvé vybuchla v roce 2009 a v posledních týdnech jevila známky nové aktivity.

Obyvatelé souostroví Tonga vylíčili explozi sopky jako mimořádnou podívanou, kdy vysoko do vzduchu vystřelil obrovský sloup sopečného popela a moře kolem ostrova získalo krvavě rudou barvu.

Souostroví Tonga leží v jižním Pacifiku a tvoří ho přes 170 ostrovů s různou rozlohou. Největší z nich je Tongatapu s rozlohou 257 kilometrů čtverečních. Lidé obývají pouze 36 ostrovů tohoto souostroví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám