Hlavní obsah

Výlet s jízdou otevřenou tramvají a posezením na seriálovém gauči

Novinky, Martin Švadlenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne vždy máte k dispozici několik dní či dokonce týdnů dovolené, a tak nezbývá než naplno využít víkendové volno. Nenechte se odradit velikostí americké Kalifornie. Přestože na návštěvu všech zajímavých míst byste potřebovali minimálně několik měsíců, i během jednoho víkendu je možné nasát atmosféru tohoto slunečného státu. Pokud jste zrovna někde poblíž.

Foto: Martin Švadlenka

Dodnes zachovaná kavárna Central Perk ze seriálu Přátelé ve Warner Bros Studiu v Los Angeles

Článek

Výchozím bodem je v mém případě druhé nejlidnatější město USA, Los Angeles. Po pracovním týdnu se v pátečních odpoledních hodinách vydávám na téměř šestihodinovou cestu autem do San Franciska.

Mezi těmito městy vedou dvě hlavní cesty. Mnou zvolená kratší trasa se táhne zhruba 100 km od pobřeží, druhou možností je časově mnohem náročnější Pacific Coast Highway vedoucí podél pobřeží, ale o té ještě bude řeč.

Foto: Martin Švadlenka

Pacific Coast Highway

Příjezd do San Franciska okolo desáté hodiny večerní mi dává dostatek času nabrat síly na náročnou sobotu v jednom z nejkrásnějších měst západu USA.

Zlatá brána

Sobotní den začíná procházkou po čtvrti zvané Telegraph Hill, kde se nachází například světoznámá klikatá ulice Lombard Street, rozhledna Coit Tower s nádherným výhledem na celé město nebo slavné strmé ulice s projíždějícími Cable Cars, otevřenými tramvajemi, do kterých se nastupuje za jízdy.

Foto: Martin Švadlenka

Legendární Lombard Street

Z přístavního mola Pier 39 je možné se lodí dopravit na prohlídku dnes již nefunkčního vězení Alkatraz. Během sezóny je nutné prohlídku pevnosti zamluvit minimálně několik dní dopředu.

Foto: Martin Švadlenka

Strmé ulice San Franciska

Vydávám se ke slavnému mostu Golden Gate Bridge, spojnici mezi městem a Marin County. První pohled na tuto stavbu mnohonásobně předčí veškerá očekávání nabytá z obrázků učebnic angličtiny. Už jen průjezd 2,7 kilometru dlouhým visutým mostem stojí opravdu za to. To je však teprve začátek.

Foto: Martin Švadlenka

Známý pohled na Golden Gate Bridge z Marin Headlands

Kopce Marin Headlands hned za mostem ve směru od města, nabízejí pohled, při němž máte v jednom okamžiku na dlani celé San Francisko, Golden Gate Bridge a okolní ostrůvky včetně toho s pevností Alcatraz. Nikomu se odtud nechce, ani já nejsem výjimkou, ale ještě dnes mě čeká zlatý hřeb, cesta podél západního pobřeží Kalifornie zpět do Los Angeles.

Cesta číslo jedna

Pacific Coast Highway, Route 1, Highway 1 Pacific. Mnoho názvů pro jednu z nejkrásnějších panoramatických cest celé Severní Ameriky. Hory a skalnaté útesy nalevo, písčité pláže a oceán napravo. Úmyslně opouštím San Francisco ještě odpoledne, protože nic nedodá těmto scenériím větší dramatičnost než západ slunce nad Tichým oceánem.

Foto: Martin Švadlenka

Pacific Coast Highway

Okolní krajina mění tvar a barvu s každou mílí. Podél cesty je to samé odpočívadlo, ideální pro pořízení těch nejlepších fotek. Na cestě je také několik motelů a v jednom z nich končím sobotní den.

Americká riviéra

Nedělní ráno mě čeká posledních pár kilometrů po Highway 1 a pak už Santa Barbara, město známé pod pojmem „americká riviéra“. Název je to více než příhodný.

Foto: Martin Švadlenka

Palmové pláže v Santa Barbaře

Typická španělská architektura, nekonečné palmové pláže a kalifornské sluníčko dělají ze Santa Barbary oblíbenou turistickou destinaci. V mém případě také ideální místo pro pozdní snídani.

Ráj fanoušků seriálů

Odlet z Los Angeles mě čeká až večer a tak je ještě dost času na poslední část víkendu. Jakožto seriálový fanoušek mám jednoduchou volbu, filmové studio Warner Bros.

Více než dvouhodinová prohlídka filmových ateliérů a kulisového městečka vás zavede na místa natáčení slavných seriálů a filmů. Kdo by nechtěl posedět na slavném gauči v kavárně Central Perk ze seriálu Přátelé...

S úsměvem na rtech a batohem plným seriálových suvenýrů mířím na letiště. Když sedám na letadlo, vychutnávám si poslední pohled na rozzářené noční Los Angeles.

Reklama

Výběr článků

Načítám