Hlavní obsah

Australské ambasády odmítají pomáhat otravným turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčit peníze na prostitutku v Thajsku, odstranit tchoře ze střechy nebo vyrovnat účet za opravu vodního skútru. To všechno jsou žádosti, které nedávno obdrželi od australských turistů pracovníci ambasád v různých zemích světa. Stovky podobně podivných požadavků přiměly ve středu australskou ministryni zahraničí vydat opatření omezující pomoc na opravdu nutné případy.

Foto: Profimedia.cz

Australské ambasády budou pomáhat už jen turistům v nesnázích. Ilustrační foto

Článek

Podle ministryně Julie Bishopové přitahují některé ambasády "dlouhodobě otravné lidi". Ti opakovaně vznášejí k zastupitelským úřadům podivné prosby.

„Naši konzulární pracovníci tu nejsou proto, aby platili za opravu vašeho vodního skútru. Nejsou tu proto, aby uhradili váš hotelový účet, ani tu nejsou proto, aby vám půjčili laptop nebo vám poskytli prostor na ambasádě, kde byste si mohli dělat svou práci,” vyjmenovala Bishopová některé z bizarních žádostí.

Například prosby o půjčky od ambasády, které by pomohly uhradit účty za sexuální služby v Thajsku, registruje prý velvyslanectví v Bangkoku poměrně často. Podivné dotazy dostávají vedle tohoto úřadu často rovněž například na Bali, na Filipínách, v Los Angeles či v Dubaji.

Pomoc se možná zpoplatní

Nová opatření mimo jiné nabádají pracovníky ambasád, aby pečlivěji zvažovali, zda je jejich pomoc opravdu nutná. Pouze v takovém případě mají nově Australanům poskytnout svou asistenci.

V budoucnu by navíc podle stanice BBC mohly být konzulární služby australským turistům zpoplatněny. Celkově jen během loňského roku požádalo ambasády Austrálie o pomoc zhruba 15 000 občanů v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám