Hlavní obsah

Leukerbad: Nejlepší termální lázně v Alpách

Novinky, Oto Klikar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li prožít dovolenou na lyžích a přitom relaxovat v termálních bazénech, navštivte lázně Leukerbad ve švýcarských Alpách. Najdete tam ideální spojení sportu a odpočinku.

Foto: archiv Switzerland Tourism

Alpské lázně Leukerbad

Článek

Městečko Leukerbad leží uprostřed divoké skalní krajiny na konci horské silnice vedoucí z údolí Rhony. Alpští velikáni objímají městečko ze všech stran a tvoří neopakovatelnou atmosféru tohoto místa.

Foto: archiv Switzerland Tourism

Malebný Leukerbad

Místo je na pohled úchvatné, ale zároveň nebezpečné, protože Leukerbadu odedávna hrozily smrtonosné laviny. Ale dnes už se není čeho bát. V roce 1829 zde vystavěli protilavinové zábrany a od té doby je městečko v bezpečí. Díky vysokým alpským štítům a termálním pramenům tady najdete jedno z nejpříjemnějších klimat v Alpách.

Hodiny a hodiny relaxace

To, co dělá Leukerbad světoznámým horským střediskem, jsou především termální prameny. Díky jejich vydatnosti patří Leukerbad mezi největší a nejzajímavější alpské lázně. Do soukromých a veřejných koupališť nateče z okolních skal denně na čtyři milióny litrů termální vody o teplotě 51 stupňů Celsia. S téměř 30 termálními venkovními i krytými bazény nabízí Leukerbad nejlepší wellness vybavení v celých Alpách.

A ještě jedna zajímavost – nebo chcete-li alpský unikát – pro bazény je vhodná voda o teplotě maximálně 40 stupňů, proto se musí trochu zchladit. Přebytečné teplo se využívá k vytápění místních domů a hotelů.

Foto: archiv Switzerland Tourism

Aktivnější lázenští turisté si mohou zaplavat s výhledem na horské štíty.

Největší lázeňské veřejné komplexy jsou Burgerbad a Alpentherme. Návštěvníci tam mohou odpočívat a relaxovat v léčebných termálních vodách několika bazénů. Lékaři doporučují trávit ve vodě zhruba 30 minut, pak odpočívat a znovu relaxovat v teplé vodě. Můžete tak strávit v lázních dvě až tři příjemné hodinky, což oceníte především po dni plném lyžování, kdy chcete jen odpočívat.

Burgerbad, který je určen hlavně rodinám s dětmi, má charakter aquaparku s množstvím tobogánů, masážních trysek a otevřených bazénů. Elegantnější a privátnější jsou lázně Lindner Alpentherme, kterým dávají přednost spíše vyznavači pasivního odpočinku, masáží, saun a wellness procedur.

Foto: archiv Switzerland Tourism

Odpočinek ve zdravé vodě a na čerstvém vzduchu

Úchvatný je především pohled z venkovního bazénu, kdy se můžete v teplé vodě kochat okolními zasněženými vrcholky hor. Kdo má zájem, může využít také atraktivní služby římských lázní. Během dvou hodin v nich absolvujete 10 procedur v daném pořadí a určeném čase.

Začíná se pobytem v saunách, následuje peeling, masáž a poté vyzkoušíte několik bazénů a vířivek s léčivou vodou o různých teplotách. Poslední procedurou je minutová koupel ve vodě o teplotě 12 stupňů. Nakonec vás personál zabalí do dek a nabídne čaj. Můžete ještě nějaký čas relaxovat v úplném klidu na lůžku a užít si pocit hlubokého uvolnění.

Lyžařský svět

Uprostřed horského masivu Wallis, obklopujícího lázně Leukerbad, poskočí srdce každému sportovci. Leukerbad totiž nabízí unikátní kombinaci lázní či wellness s lyžováním na upravených alpských svazích.

Lyžařský areál Torrent nadchne širokými sjezdovkami všech stupňů obtížnosti i nádhernými výhledy na řetězec Walliských Alp. Na svah Torrentu se dostanete za několik minut buď z centra Leukerbadu visutou kabinovou lanovkou pro 80 osob, nebo šestimístnými kabinkami ze sousední vesničky Albinen.

Foto: archiv Switzerland Tourism

Dovolenou v Leukerbad nemusíte strávit jen v lázních.

Od horní stanice lanovek u chaty Rinderhütte ve výšce 2350 metrů nad mořem už můžete obdivovat alpské panorama a vydat se dále vzhůru či z kopce. Od Rinderhütte se dostanete novou sedačkovou lanovkou do nejvyššího bodu v nadmořské výšce 2610 metrů – na stanici Schwalbennest, odkud vedou dlouhé sjezdy k dolní stanici lanovky v Leukerbadu nebo do vsi Albinen-Flaschen.

Tam na vás čeká celkem 50 kilometrů pestrých sjezdovek, některé dokonce prověřené světovým pohárem ve sjezdu. Velkou výhodou je, že se nacházejí na alpských loukách bez kamenitého podkladu, a proto stačí relativně málo sněhové nadílky pro bezproblémové sjíždění. Díky umělému zasněžování a příhodnému podloží sjezdovek je lyžařská sezóna zajištěna minimálně do poloviny dubna.

Snowboardisté se vyřádí ve funparku na jumpech, rainbow-boxu, zatáčkách a třech kickerech. Též nelyžaři si mohou svahy Torrentu užít – na upravené zimní turistické stezce od horní stanice lanovky Rinderhütte k mezistanici kabinek na Torrentalp.

Více o dovolené v Leukerbadu

Turisty nadchne také podzimní nabídka. Je těžké se rozhodnout, zda se vydat na některou z více než 200 kilometrů turistických tras, zdolat nejstrmější via ferratu Švýcarska, vyjet si na kolo nebo koloběžku či jen lézt po horách. 

Zajímavou atrakcí je i sjezd na terénní koloběžce z vrcholku Torrent. Návštěvníci sjíždějí poměrně velkou rychlostí na úzkých cestách do údolí. Během hodinové jízdy zdoláte tisícimetrové převýšení. Samozřejmě nejde o běžnou koloběžku, ale stroj s širokými gumami jako na malé motorce a dobrými brzdami.

Vyhlášená je také vzdušná ferrata na vrchol Daubenhorn. Lezci se musí jistit 200 metry žebříků a 2000 metry železného drátu. Osm hodin cesty je však jen pro fyzicky zdatné a zkušené sportovce.

Ve sportovním centru si můžete půjčit také kola na elektrický pohon, se kterými zvládnete i okolní kopcovité terény.

V dětském klubu na horní stanici lanovky mohou děti na malém vleku nejen trénovat, ale také se naučit za pomoci zkušených lyžařských instruktorů nové triky. Leukerbad nabízí i běžecké trasy – přímo ve středisku a také na sedle Gemmi, kam vás doveze malá soukromá kabinová lanovka z Leukerbadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám