Hlavní obsah

Nejstarší pyramidu světa ničí restaurátoři

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stupňovitá pyramida faraóna Džósera v egyptské Sakkáře je sice unikát, ale hodně poškozený. Neničí ho však vandalové nebo turisté, nýbrž restaurátorské práce.

Foto: Profimedia.cz

Džóserova pyramida v průběhu oprav

Článek

Kromě zubu času stavbu z 27. století před naším letopočtem poničilo před 20 lety zemětřesení. Organizace Non-Stop Robberies tvrdí, že firma, která má pyramidu opravit, ji místo záchrany ještě více poškozuje.

„Po technické stránce páchá restaurátorská společnost Shurbagy spolu s Nejvyšší radou pro památky promyšlený zločin,“ postěžoval si za aktivisty Amír Gamál v egyptském listu Independent.

„Kolem pyramidy staví novou zeď. To je v rozporu s mezinárodními standardy, které povolují, jen v nezbytných případech, k původní památce dostavět nejvýš pět procent chybějících konstrukčních prvků. To, co budují oni, vytváří statický tlak na původní stavbu, a hrozí tak katastrofa,“ dodal.

Při zemětřesení se totiž v pohřební komoře pyramidy zřítila část stropu a vnitřním prostorám tak hrozí zhroucení. Džóserova pyramida je první svého druhu — jde o mezistupeň mezi dřívějšími hrobkami panovníků ve formě mastaby, což byly zděné plošiny nad vlastní hrobkou, a „klasickými“ pyramidami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám