Hlavní obsah

Chicago je podle vlády nejnebezpečnější město v USA

Právo, Hedvika Millerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nejnovějšího vládního průzkumu označili Američané jako nejnebezpečnější město USA Chicago. Větrné město, jak se metropoli běžně říká, totiž v posledních letech dominuje neblahou statistikou zločinnosti.

Foto: Profimedia.cz

Chicago v americkém státě Illinois

Článek

Podle policejních záznamů zde v roce 2012 připadlo 19 vražd na 100 tisíc obyvatel. V roce 2013 násilnou smrtí zemřelo 288 lidí a letošní rok zřejmě tato čísla překročí. Do začátku září už bylo v Chicagu spácháno 266 vražd, téměř 39 tisíc zločinů včetně krádeží, přestřelek a znásilnění.

Turista se bát nemusí

Pokud ve městě žijete nebo jej navštívíte, nemusíte se bát víc než v kterémkoli jiném větším americkém městě. Jen je třeba se řídit zdravým rozumem. Většina zločinů se odehrává v jižní části města zvané Auburn Gresham, v níž žije asi 50 tisíc obyvatel.

Je doslova prošpikovaná gangy a drogovými dealery, žijí zde převážně Afroameričané, přistěhovalci z Mexika nebo z Jižní Ameriky. „Ještě jsem tam vůbec nebyl – a to v Chicagu žiji 50 let. Myslím, že to dříve ani tak špatné nebylo, ale v posledních letech tam normální člověk vkročit nemůže,“ říká starousedlík, spisovatel Boman Desei.

Mnoho lidí také dodává, že se v Auburn Greshamu dokonce bojí i policisté. Nepomáhají ani superlevné nabídky bytů a domů. Třípokojové apartmá, jež by stálo na lukrativním pobřeží jezera Michigan dva tisíce dolarů měsíčně (asi 43 tisíc Kč), tam přijde desetkrát levněji.

To jistě hovoří samo za sebe. K dalším méně bezpečným satelitům či ulicím patří třídy Indiana, Ashland a Homan, rovněž na jihu. Střed třímiliónového Chicaga naopak doslova hýří nočním životem a je bezpečný. Roční období se zde výrazně liší.

Přes deprese a stres své město milují

Deštivé jaro se střídá s horkým létem, studeným podzimem a těžkou a dlouhou zimou. Město je třetí v USA ve statistice lidí postižených depresemi, hned po Los Angeles a New Yorku.

Lidé tráví hodiny v dopravních zácpách a počet těch, kteří jsou bez práce, dosahuje přes deset procent. „Někdy v zimě udeří takový mráz, že nemůžete celé dny ven, a mnoho lidí z toho doslova blázní,“ říká Čechoameričanka Klára Jarolímová, která v Chicagu žije už osm let.

Zároveň ale dodává, že i přesto místní své Chicago doslova zbožňují a nikdy by se neodstěhovali. Charisma nádherného pobřeží s urbanistickou výstavbou v centru města a nejvyššími mrakodrapy v USA za to prostě stojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám