Hlavní obsah

Dovolená s dětmi nemusí být bobříkem trpělivosti. Stěžejní je příprava na cestu

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytoužená rodinná dovolená se může změnit v pořádné drama, pokud cestujete s malými dětmi, které potřebují speciální péči a podmínky. Předejít problémům v zahraničí lze konzultací konkrétních požadavků s cestovní kanceláří ještě před odjezdem.

Foto: Profimedia.cz

Nejmenší pasažéry musejí na palubě letadla obvykle usilovně bavit rodiče.

Článek

Dovolená s malými dětmi vyžaduje podstatně pečlivější přípravu. Objednat postýlku na pokoj nebo jídlo v jiných časech, než je v hotelu zvykem, nebývá komplikací. Není však dobré tyto požadavky nechávat na poslední chvíli, kdy si na recepci přebíráte klíče od pokoje. Delegát není všemocný.

„Přes cestovku je možné dopředu zařídit prostornější rodinné pokoje, vybavení, které je potřebné pro péči o malé dítě, i speciální stravu. Je ale třeba myslet na to, že nejlépe se vše zařizuje předem z České republiky. Delegát pak jen po příletu ověří, že je vše připraveno,“ řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Nekonečné čekání lze zkrátit

Zkouškou trpělivosti je pro mnohé rodiče hlavně samotná cesta. Čekání na letišti, několikahodinový let a nakonec ještě přesun do hotelu a někdy i vyčkávání na uvolnění pokoje.

„Na charterových letech se obvykle nepromítají filmy či dětské seriály, takže se dítě musí zabavit tím, co mu rodiče připraví. Na linkových letech do exotičtějších destinací obvykle fungují video obrazovky i s dětskými pořady. Může ale nastat problém s jazykovou bariérou. I zde je proto dobré myslet na malé hry a dětské časopisy, které na nějaký čas udrží pozornost dítěte,“ radí Osúch.

Foto: Profimedia.cz

Děti může v letadle zabavit například tablet.

Zdlouhavému čekání se také dá zabránit. Většinou ale ne zadarmo. Větší cestovky nabízejí rodinám s dětmi mladšími 12 let u charterových letů využití speciální odbavovací přepážky. Rodina pak nemusí postávat v dlouhé frontě. Přednostně také nastoupí do letadla.

O nadstandardní podmínky může rodina zažádat i v hotelu. Můžete být ubytováni hned po příjezdu a poslední den nemusíte hned ráno vyklízet pokoj, jestliže na letiště míříte až k večeru. Tyto služby jsou ale speciální a obvykle se připlácejí.

Potřebné doplňky lze půjčit na místě

Pavlína Pešová z cestovní kanceláře FIRO-tour podotýká, že není nutné vozit veškeré dětské vybavení s sebou. Řadu nezbytných věcí si turisté mohou vypůjčit na místě, pokud zvolí hotel, který tuto možnost nabízí.

„V případě cestování s malými dětmi by měli turisté dobře zvážit nejen způsob a dobu dopravy, ale také možnosti pobytového místa. Doporučujeme výběr hotelů podle vybavení. Ty komfortnější mají například v restauraci k dispozici mikrovlnky na ohřívání láhví, půjčují golfky, nočníky i elektrické chůvičky. Dále je důležité nezapomenout na léky a vhodné pojištění,“ radí Pešová.

Důležitost správné volby destinace a ubytovacího zařízení potvrdil Novinkám také mluvčí CK Exim Tours Stanislav Zíma: „Nejlepší je nechat si v cestovce doporučit vhodný hotel z hlediska zázemí a vzdálenosti od letiště. Delší transfery jsou totiž pro děti i po krátkých letech vyčerpávající. Hotel by měl mít bazény, brouzdaliště, zahradu, dětský koutek a tak podobně. Předem se pak dá objednat postýlka na pokoj nebo zápůjčka kočárku.“

Dodává, že je praktické se o vhodném pojištění poradit s cestovní kanceláří, protože ta společně s delegátem například ví, na jaká nemocniční zařízení se lze v oblasti spolehnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám