Hlavní obsah

České národní parky by měly být pro turisty přístupnější

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usnadnit přístup turistům do všech národních parků v České republice má novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou vypracovalo ministerstvo životního prostředí. Nyní ji čeká mezirezortní připomínkové řízení a na podzim poputuje ke schválení do vlády a parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Turisté by si brzy mohli krajinu národních parků více užít. Možná však na úkor ochrany vzácných kusů přírody. Ilustrační foto

Článek

„Jde o revoluční legislativní změnu, která je rozumným kompromisem mezi zájmy ochrany přírody a rozvojem turistiky. Skloubit zájmy těchto oblastí se dosud nedařilo,“ zdůraznil na včerejší tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec. Konkrétně má být pro turistiku „rozvolněna“ část první zóny národních parků, v níž se budou moci návštěvníci neomezeně pohybovat.

Přísná omezení tak budou platit jen v takzvaných klidových územích. Skeptický je však k tomuto záměru ekologický expert Strany zelených Ondřej Mirovský. „Nechápu, co ministerstvo tím rozvolněním myslí. Zda každý turista bude moci sejít z chodníčků třeba do rašeliniště nebo do první zóny podnikat nájezdy na borůvky. To bych byl opravdu nerad,“ řekl České televizi Mirovský.

Novela má také umožnit vlastníkům pozemků i přilehlým obcím účinněji ovlivňovat regulační opatření přijímaná vedením národních parků. Ty budou nově členěny na čtyři zóny – přírodní, přírodě blízkou, trvalé péče o přírodu a zónu kulturní krajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám