Hlavní obsah

Před 108 lety otřásla San Franciskem jedna z nejhorších přírodních katastrof USA

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynul další rok od ničivé přírodní pohromy, která začátkem 20. století zasáhla kalifornské San Francisko. Zemětřesení, které tehdy bylo cítit až v 559 kilometrů vzdáleném Los Angeles, se do dějin USA zapsalo přesně před 108 lety.

Foto: Profimedia.cz

Jako by známá sanfranciská tramvaj na California Street mířila rovnou do šedivé minulosti.

Článek

Kalendář ukazuje středu 18. dubna 1906. San Franciskem začne třepat zemětřesení o magnitudě 7,1 až 9,3 stupně Richterovy stupnice. Způsobí spoustu škod, ale následný několikadenní požár je ještě zmnohonásobí. I po více než 100 letech je toto zemětřesení považováno za jednu z nejničivějších přírodních katastrof v historii USA.

Tisíce lidí přichází o střechu nad hlavou a provizorní útočiště musí nalézt ve stanech. Více než 25 000 budov je zničeno nebo alespoň poškozeno. Železniční koleje se vlní, jako by byly z papíru... Jedno je jisté — San Francisko čekají náročné opravy a změny. Bude pak ještě k poznání?

Foto: Profimedia.cz

Socha na rozhraní Bush Street a Battery Street - v minulosti obklopená troskami zničených domů, dnes kolemjdoucími lidmi.

Starý s novodobým vzhledem San Franciska propojil zdejší rodák Shawn Clover. Snímků dokumentujících tragické období počátku předešlého století se dochovaly tisíce. Zdaleka ne všechny, které chtěl, však mohl Clover použít. Kvůli maximální autentičnosti se totiž rozhodl fotit vybrané lokality ze stejného místa, na němž stál autor původního snímku. Tam ale v některých částech města stojí nová zástavba.

Foto: Profimedia.cz

Také smutný obrázek pošlých koní patří k ne tak dávné historii San Franciska.

Stejně tak si Clover pečlivě hrál také se světlem, kvůli čemuž se musel na některá místa i několikrát vracet. Výsledek ovšem stál za to. Na jeho obrázcích se možná až trochu strašidelně prolíná smutná minulost s uspěchanou přítomností. Na kolekci pracoval zhruba dva roky. Na svých webových stránkách ji zveřejnil v roce 2012 den před 106. výročím zemětřesení. Celou sérii fotografií si můžete prohlédnout zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám