Hlavní obsah

Zimní dovolenou si v Tatrách vychutnají kromě sportovců i romantičtí gurmáni

Novinky, Saša Šeflová

Vysoké Tatry bývaly v minulosti cílem českých turistů zejména v létě, kdy jsou tady skvělé túry s nádhernými vyhlídkami na slovenské velehory. Ale ani v zimě nejsou k zahození, a to dokonce ani pro ty, kteří lyžování moc nedají.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

Když vyjde počasí, tatranská panoramata berou dech.

Článek

Do Vysokých Tater se dá pohodlně doletět letadlem do Popradu, odkud je to do zimních letovisek jako Štrbské pleso, Tatranská Lomnica či Starý Smokovec, co by kamenem dohodil. Ale ani cesta autem není nijak zvlášť zdlouhavá. I se zastávkami se lze vejít do sedmi hodin. Část trasy už i na Slovensku vede po dálnici, která kvalitou připomíná spíše ty německé než český „vlnitý plech“.

V samotných Vysokých Tatrách je nepřeberně možností, jak se zabavit. Na prodloužený víkend je tato lokalita naprosto ideální, navíc se turista nemusí trápit jazykovou bariérou. Také polovinu osazenstva hotelů i v netypicky krátkých frontách u lanovek tvoří právě čeští návštěvníci.

Ve šlépějích filmové legendy

Největší koncentrace lyžařů je v Tatranské Lomnici, kde mají více než 20 kilometrů sjezdovek, které propojují jednotlivé, z velké části kabinové, lanovky. Tou nejvyšší se dá dostat až na Lomnický štít. Ano, je to právě ta (jen zrekonstruovaná), jíž se na stejný výlet vypravil legendární pražský revizor ve filmu Anděl na horách.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

Vyhlídková terasa na Lomnickém štítu.

Horní stanice dnes ale vypadá podstatně jinak. Původní stavební dispozice z roku 1942 sice musely zůstat zachovány, ale interiér je velmi elegantní, restaurace luxusní a dokonce je zde vybudován apartmán pro čtyři osoby. Lze si ho pronajmout za 560 eur (zhruba 15 300 korun) na noc, včetně servírované čtyřchodové večeře a snídaně. Zájemci si ho ale musejí zarezervovat s dostatečným předstihem. Už teď jsou téměř plné i červnové termíny.

Hodování s výhledem na svah

Oblíbenou atrakcí jsou večeře s názvem Tatranský večer zážitků. Pořádají se několikrát týdně v restauracích uprostřed svahu. Tmavou sjezdovkou se na ně jezdí kabinovou rolbou a při večeři návštěvníky nic neruší, plápolá jen krb, svítí svíčky a číšníci se pohybují jako stíny.

Různá degustační menu nabízejí i hotely v kategorii čtyř hvězdiček a výš. Specialitou je například vintage menu v Grand hotelu Starý Smokovec. A aby strávníkům rychleji slehlo, doporučuje zajímavý koktejl – borovičku doplněnou šťávou z citrónu.

Vyzkoušejte ještě víc

I ti, kdo by se chtěli bavit u něčeho jiného než u sportu, jídla nebo ve wellness včetně venkovních vyhřívaných bazénů, si najdou své. Vyhlášená je například diskotéka Humno v Tatranské Lomnici, kde v pátek bývají koncerty. Nabízejí tady i takové atrakce jako třeba automobil, v němž jezdila Madonna při své návštěvě Prahy, zavěšený na stropě, nebo ve vitríně vystavené kalhotky Britney Spears. Ty si prý zapomněla v Grand hotelu Praha v Tatranské Lomnici. Majitelé diskotéky je pak vydražili.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

V této chalupě se skrývá nejpopulárnější tatranská diskotéka Humno.

Největší milovníci přírody by měli zamířit na Štrbské pleso. Vše tady plyne podstatně klidněji a sjezdovky jsou v týdnu poloprázdné. Také příležitostí k výletům je dost, i když jsou místní plesa a jezírka zamrzlá. A pro milovníky luxusu je tady ten nejdražší hotel, pětihvězdičkový Kempinski, kde pobývají i zahraniční hvězdy.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

Okolí Štrbského plesa.

A další atrakce? Za zmínku stojí Tatranský dóm, jakýsi z ledu vyrobený kostel včetně portálu, skrytý pod velkou kopulí, aby vydržel, i když začne tát. Dá se k němu vyjet lanovkou ze Starého Smokovce.

Vyzkoušet se dá i sáňkařská dráha vznikající každou zimu uzavřením jedné ze silnic, anebo Ski muzeum v Tatranské Lomnici, kam majitel shromáždil neuvěřitelnou sbírku lyží, sáněk a sněžnic.

Reklama

Související články

Vysokým Tatrám se vrátí Andělova sjezdovka

Tatranská obec Štrba chce obnovit na Štrbském Plese část sjezdovky, kterou proslavil film Anděl na horách s Jaroslavem Marvanem v titulní roli. Naší strategií...

Za vstup do Vysokých Tater se platit nebude

Za vstup do Tatranského národního parku (TANAP) ani do jiných národních parků se platit nebude. „Není to možné technicky a není to možné ani na základě...

Výběr článků

Načítám