Hlavní obsah

Vysokým Tatrám se vrátí Andělova sjezdovka

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tatranská obec Štrba chce obnovit na Štrbském Plese část sjezdovky, kterou proslavil film Anděl na horách s Jaroslavem Marvanem v titulní roli. Naší strategií je vrátit na Štrbské Pleso atrakce, které vždy lákaly turisty a kvůli kterým sem rádi jezdili, uvedl pro deník Hospodárske noviny starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžaři by novou trať mohli začít využívat v roce 2015. Ilustrační foto

Článek

Vysoké Tatry jsou oblíbeným cílem českých turistů, kteří rádi navštěvují místa, kde se zmíněný film natáčel. Příkladem je hotel Morava v Tatranské Lomnici, kde se několikrát ročně konají nostalgické pobyty ve stylu rekreací ROH. Také v tomto hotelu (tehdy zotavovně) se komedie Anděl na horách natáčela.

Původní tři kilometry dlouhá sjezdovka na Štrbském Plese měla jako první elektricky poháněný lyžařský vlek v tehdejším Československu. Po úspěchu zmíněného filmu byla sjezdovka po postavě Gustava Anděla také pojmenována. V provozu byla do roku 1969.

V rámci intenzívní výstavby na mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 1970 byla sjezdovka odkloněna a původní trať byla zalesněna. Obnovená sjezdovka pro nenáročné lyžaře a rodiny s dětmi o délce kolem 800 metrů bude směřovat od sjezdovky Spojka po hotel Patria a bude vybavena šestimístnou sedačkovou lanovkou.

Lyžaři by novou trať mohli začít využívat v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám