Hlavní obsah

Hustý les polyká stovky automobilových veteránů

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé jsou ještě docela zachovalé, jiné už prolezla rez a chybí jim část karoserie. Obrovská přehlídka desítky let starých automobilů se skrývá ve švédském lese nedaleko hranic s Norskem. Opuštěné vrakoviště se postupně stalo jakýmsi muzeem pod širým nebem.

BEZ KOMENTÁŘE: Švédský hřbitov automobilových veteránů

 
Článek

V lesích u švédského Böstnäsu blízko hranic s Norskem pomalu srůstá s přírodou více než tisíc stařičkých automobilů nejznámějších značek, jakými jsou třeba Opel, Volvo, Ford, Audi nebo Saab. Řada z nich tu stojí od 50. let, ostatní od druhé poloviny minulého století.

Dříve nedaleko dnešního pohřebiště motorových veteránů fungoval autobazar. Nepojízdné vozy se pak začaly hromadit v blízkém lese. Dnes jimi prorůstá nejen mech, ale také kmeny stromů či keře.

Řada těchto rozpadajících se vozidel patřila americkým vojákům, kteří je v Evropě po skončení 2. světové války nechali, když se vraceli zpět domů. Dnes jezdí k Böstnäsu sbírku v přibližné hodnotě více než 3,3 miliónu korun obdivovat turisté i fotografové.

Zajímavost ano, rarita nikoliv

Švédské lesní vrakoviště není tak ojedinělým místem, jak by se někomu mohlo zdát. Obdobnou podívanou nabízí například les u Chatillonu v jižní Belgii. I tady se po odjezdu amerických vojáků, původních majitelů aut, nahromadily desítky veteránů.

BEZ KOMENTÁŘE: Uprostřed lesa v Belgii se nachází tajuplný hřbitov aut

Převoz přes oceán chtěli Američané vyřešit později. Nikdy k němu ale nedošlo, protože by si nemalé náklady museli vojáci uhradit z vlastní kapsy. Stejně jako na ostatních automobilových hřbitovech byly některé stroje částečně rozebrány na náhradní díly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám