Hlavní obsah

Brána do pekla hoří bez přestávky už 42 let

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poušti Karakum leží zhruba 260 kilometrů severně od města Ašchabad, metropole Turkmenistánu, pozoruhodný úkaz. Částečně ho má na svědomí příroda a částečně se o něj zasloužil člověk. Hořícímu kráteru se přezdívá Brána do pekla.

Článek

Nic jiného než peklo gigantická pouštní díra poblíž vesnice Darvanza v Turkmenistánu připomínat snad ani nemůže. Díky obrovské zásobě zemního plynu tady nepřetržitě šlehají plameny už 42 let. V roce 1971 tady totiž došlo k nehodě.

Vrtná souprava zkoumající zdejší ložiska plynu se tehdy propadla do jedné z dutin. Podloží se zřítilo a po poškození izolačních vrstev horniny začal plyn ze své podzemní zásobárny unikat na povrch. Sovětští geologové se tehdy rozhodli místo zapálit. Místo očekávaných několika dní či týdnů ale kráter hoří dodnes.

Brána do pekla, hluboká okolo 20 metrů a s průměrem přibližně 70 metrů, si přirozeně získala pozornost turistů. Po okraji obrovské pouštní díry se tak každou chvíli procházejí cestovatelé zvědavě nahlížející do teplého světla ohně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám