Hlavní obsah

Restaurátoři přes zimu pozmění zámecké interiéry

Novinky, fis

Na jaře se turisté při návštěvě některých zámků Libereckého kraje budou možná hodně divit. Známý interiér se totiž během zimy promění rukou restaurátorů. Velké změny čekají například oblíbený zákupský zámek.

Foto: Archiv zámku Zákupy

Zámek Zákupy

Článek

Zimní čas, v němž zámecké interiéry zejí prázdnotou, využijí restaurátoři v Libereckém kraji k práci, aby návštěvníkům na jaro přichystali řadu překvapení. Za běžného provozu se totiž s expozicemi příliš hýbat nedá.

Poměrně radikálními změnami projde například zámek Zákupy, někdejší habsburská rezidence. Interiér zámku by se měl vrátit v čase zhruba o 150 let, kdy jej v letních měsících obýval poslední korunovaný český král Ferdinand Dobrotivý.

Restaurátoři chtějí navrátit do původní podoby byt císařova hofmistra, oblékárnu císaře a císařovny, čekárnu dvorních dam a také apartmá Karoliny Augusty, která byla císařovou nevlastní matkou. Díky přesným záznamům, které mají k dispozici, by se návštěvníci zámku měli dočkat opravdu věrné atmosféry tehdejší podoby části zámeckých interiérů.

Výlet za blízkou minulostí

Stejně tak budou odborníci přibližovat do původní podoby vnitřek zámku Hrubý Rohozec u Turnova. Turisté se tady pak blíže dozvědí něco o životě hrabat Des Fours-Walderode, kteří zde pobývali ještě ve 30. letech minulého století.

Foto: Archiv zámku Hrubý Rohozec

Zámek Hrubý Rohozec

Restaurátoři by mohli na Hrubém Rohozci obnovit například zámeckou kuchyni zrušenou zhruba před půl stoletím. Návštěvníci také nahlédnou do autenticky zařízeného pokoje služebné.

Za rytíři na Lemberk

Do zavedených prohlídkových tras by v následujícím roce měl na zámku Lemberk přibýt rytířský sál. Ten prošel celkovou renovací už v minulých letech, turisté ho ale mohli spatřovat jen výjimečně. Během zimy je zde potřeba opravit podlahu.

Dokončeno má být také vybavení zrekonstruovaných Clam-Gallasovských apartmá. V přízemí pak v Lemberku přibude nová expozice. I na tu se v následujícím roce turisté mohou těšit.

Foto: Archiv zámku Lemberk

Zámek Lemberk

Hrady a zámky Libereckého kraje letos navštívilo přibližně 330 tisíc turistů. Například na Sychrov mohou vyrazit celoročně. Během adventních víkendů otevře své brány návštěvníkům také zákupský zámek, o Vánocích i Hrubý Rohozec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám