Hlavní obsah

Velké výletní lodě dostanou zákaz proplouvat Benátkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská vláda nařídila omezení průjezdu obřích výletních lodí Benátkami. Snaží se tak uchránit historické město před možným zničením slavných památek. Velké parníky nebudou smět do Benátek od listopadu příštího roku, informovala o tom agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Mnohatunové výletní lodě se budou Benátkám muset vyhnout.

Článek

„Nalezli jsme řešení, které považuji za nejvýhodnější. Postupně snížíme počet proplutí kanálem Giudecca a zálivem Svatého Marka a vytvoříme alternativní trasu kanálem Contorta Sant'Angelo,“ prohlásil předseda regionální vlády v Benátsku Luca Zaia.

Benátkami každoročně proplouvá více než 650 obřích výletních lodí. Po nehodě parníku Costa Concordia loni v lednu, při které u ostrova Giglio zemřelo 32 lidí, se ale začaly stále častěji ozývat hlasy volající po změnách v historickém městě. Italská vláda tehdy v reakci na toto lodní neštěstí zakázala velkým plavidlům plout příliš blízko břehů. Konkrétně Benátek se to ale netýkalo, protože jsou závislé na turismu.

Italští politici došli k rozhodnutí, že lodě mající hmotnost vyšší než 96 tisíc tun do města od příštího podzimu vůbec nesmějí. Pro srovnání – Costa Concordia vážila přes 114 tisíc tun. Trajekty pak mají zakázáno projíždět kolem známého náměstí Svatého Marka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám