Hlavní obsah

Opuštěný ostrov změnil osudy majitelů v tragédii

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihozápadně od italské Neapole vyčnívá z moře kousek od břehu maličký ostrov Gaiola. Jeho dvě části spojuje skalnatá klenba, slyšet tu jsou jen vlny šplouchající o kamenné stěny ostrova. Zdejší prostředí se zdá být idylické. Celé to má ale jeden velký háček.

BEZ KOMENTÁŘE: Majitele ostrovní vily stihl tragický osud

 
Článek

Ke břehu to je odsud jen několik desítek metrů, zároveň je však místo od civilizace dostatečně oddělené tak, že je pobyt zde doslova balzámem na duši. Skalnatý italský ostrůvek Gaiola přesto zůstává neobydlený, protože řadě svých minulých majitelů udělal podle místních ze života peklo.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

V 19. století žil na ostrůvku poustevník, kterému se říkalo Čaroděj. Přežíval jen díky almužnám, které dostal, a také díky rybolovu. Zhruba o století později byl majitelem ostrova Švýcar Hans Braun. Jen několik měsíců poté, kdy byl nalezen mrtvý a zabalený v koberci, se jeho žena v okolí ostrova utopila.

Dalším majitelem se stal Němec Otto Grünback. Toho v osamocené ostrovní vile postihl masivní infarkt. Poté ostrov koupil Ital Gianni Agnelli, někdejší akcionář a ředitel automobilky Fiat. Jeho smrt s ostrovem sice spojována není, ale sebevražda jeho syna ano.

Obyvatelé z okolí ostrůvku Gaiola věří, že místo svým majitelům vnáší do života neštěstí. To se vztahuje i na jejich blízké. V případě Agnelliho zasáhla nečekaná smrt hned dvakrát. Místo syna se rozhodl učinit svým dědicem synovce. Ten ale ve 33 letech zemřel na rakovinu. Dalším z dlouhé řady vlastníků byl multimilionář Paul Getty. Tomu po koupi ostrova unesli vnuka.

Turisté mají pro strach uděláno

Aby toho nebylo málo, pověsti ostrov Gaiola spojují také s vraždou italského podnikatele Franca Ambrosia a jeho manželky. Ta se stala v roce 2009 ve vile, kterou si Ambrosio nechal postavit přímo naproti ostrovu.

Navzdory všem příběhům, které zahalují Gaiolu do oparu děsivého tajemství, se turisté tohoto místa nebojí. Užívají si tady vodní radovánky, ti s dobrodružnější náturou se bez rozpaků vydávají přímo na ostrov.

Anketa

Myslíte si, že ostrov Gaiola mohl skutečně ovlivnit osudy svých majitelů?
Ano
30,6 %
Ne
69,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12218 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám