Hlavní obsah

Cesty ostrovem, kde se narodil otec medicíny

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad městem Kos se na stejnojmenném ostrově tyčí zbytky antického léčebného chrámu Asklépionu. Z nejvyšší terasy se člověku před očima rozprostírá město s mořem v pozadí a s břehy Turecka. Takový pohled se naskýtal také nejznámější postavě ostrova — starověkému lékaři Hippokratovi. Ten se tady v roce 460 před naším letopočtem narodil a později tu také studoval.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Oltář ze středověkého kostela a výhled na Kos.

Článek

Asklépion se nachází na stovkách metrů čtverečních asi čtyři kilometry od hlavního města Kos. K dopravě kromě auta, čtyřkolky nebo skútru, můžete využít nejen místní autobusovou linku, ale také vláček. Ten každou hodinu vyjíždí z centra města. V chrámu na kopci mezi stromy léčili zřejmě nejen pomocí medicíny, ale také okolní krajinou.

Borový a cedrový les, který stavbu obklopuje, budete vnímat vícero smysly — minimálně zrakem a čichem. Oči těkají nejen po zbytcích chrámu, ale rovněž po krásné přírodě, v níž byly lázně postaveny.

Asklépion na Kosu patří podle turistických průvodců mezi nejvýznamnější v celém Řecku. A to určitě i díky tomu, že se na ostrově narodil Hippokratés, vzor všech lékařů. V místních léčebných lázních svého času studoval.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nejstarší část Asklepionu

Do Asklépionu se jezdili léčit lidé z širokého okolí, proto bylo potřeba rozsáhlé zázemí, které chrám dokázal nabídnout. V nejspodnější terase neboli patře jsou dodnes znát zbytky léčebných a obytných místností i veřejné lázně. Ty jsou datovány do třetího století našeho letopočtu.

Zrak ale hned po výstupu po zrekonstruovaných schodech upoutá výklenková zeď. V jednotlivých oknech kdysi zřejmě stály sochy bohů, což dosvědčují dvě, které se v jednom místě opírají o zeď.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Výklenky, ve kterých byly sochy bohů

Další schodiště vede návštěvníky do střední terasy, údajně nejstarší, která sloužila jako náboženské centrum. Dva sloupy na pravé straně označují Asklépiův chrám, vybudovaný ve druhém až třetím století před naším letopočtem.

Najdeme tu mimo jiné místnost pro kněze a oltář, na němž byly přinášeny zvířecí oběti. Na žádnou zídku, nebo dokonce oltář ale není radno stoupat, protože v tu chvíli zazní pohotová píšťala místních hlídaček, jež jsou ukryty pod stromy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pětice znovu vztyčených sloupů

Někteří turisté by jistě uvítali výtah nebo alespoň jezdící schody, ale přestože se toho nedočkají, neměli by si nechat ujít okouzlující výhled ze třetí horní terasy. Vidět je odsud nejen turecká pevnina, ale i ostrovy Pserimos a Kalymnos a samozřejmě také město Kos. Za zády přitom stojí zbytky kdysi velkolepého chrámu. Dnes vás zaujme spíš oltář uprostřed. Ten patřil ke kostelu, který tam stával ve středověku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Sedm znovu vztyčených sloupů bylo součástí Apollonova chrámu ze 2/3 století.

Traduje se, že pěšina, která vede z konce terasy do lesa, protínala cypřišový háj, který byl zasvěcený Apollónovi a nesměl se nikdy pokácet.

Tuto nejvýznamnější památku na ostrově Kos by byl hřích při pobytu nenavštívit. Za pouhá čtyři eura poznáte nejen kus historie, která vám přiblíží životy lidí před mnoha staletími, ale rovněž zdejší přírodu. Je třeba mít na paměti, že toto místo dalo život otci medicíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám