Hlavní obsah

V indickém Goa seženete všechno

Novinky, Jakub Kynčl (Goa)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní noční bazar je jakýmsi magickým koktejlem, který na mnoha místech světa už nenajdete. Každou sobotu se zde scházejí indičtí prodejci společně s obrovským množstvím alternativních stánkařů z Evropy. Je to místo, kde se indický ruch mísí s kulturou hippies a moderním byznysem. A přesně to je nejlepší definice Goa.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na sobotním nočním bazaru (Saturday Night Bazaar) má zvláštní atmosféru, která připomíná časy z minulého století.

Článek

Asi dva týdny před odletem do Goa jsem se ve švýcarském Gstaadu potkal s Indkou, která pochází právě z Goa. Už její příjmení Nazareth naznačovalo, že je v Goa, bývalé portugalské kolonii, vše tak trochu jinak.

„Ty poletíš do Goa? Super! Říkám ti, je to vážně šílený místo. Úplně ujetý,” byla první reakce. Když jsem vyhrnul obočí na znamení toho, že by se hodilo nějaké dovysvětlení, dostalo se mi ho. „Na party tam seženeš úplně všechno!” Došlo mi, že asi nemá na mysli cennosti z dávných časů.

A skutečně, stačí působit trochu alternativně - dát si na hlavu šátek, vytáhnout batikované triko anebo se prostě jen tvářit nepřítomně a nabídka drog na sebe nenechá dlouho čekat. Nutno dodat, že stejně tak se ale snaží i prodejci všech jiných produktů - koření, šperků, duhových triček či cetek všeho druhu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Středeční bleší trh v Anjuně.

Pokud doufáte, že byste na Sobotním nočním bazaru snad mohli zakoupit nějaký cenný artefakt, který někdo z místních náhodou vykopal na zahradě, jste tu špatně. Ceny jsou zde vyšší než na jiných bazarech v Goa (natož v Indii obecně), ale i zde vás dvě minutky kvalitního smlouvání dovedou ke kýženému výsledku.

Tanec po nákupech

Příjemné pak je, že svůj domnělý obchodní úspěch můžete zapít v jednom z místních bárků či si zatančit v proslulé otevřené diskotéce Boutique House, kde se střídají talentovaní DJové skoro tak svižně jako milenci v ložnici Paris Hiltonové. Koktejl na baru dostanete do minuty a taneční pohyby mnohých účastníků dávají najevo, že alkohol není to jediné, co si dopřáli.

Taneční party v GoaVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Mix lidí, které atmosféra tohoto místa přitahuje, má daleko k označení "standardní". Goa bylo na přelomu 70. a 80. let oblíbenou destinací evropské hippie komunity. Někteří na místě utratili všechny své úspory a byli nuceni prodat své cennosti, aby tak získali peníze na cestu zpět do Evropy. A přesně takto vznikl pravidelný středeční bleší trh v Anjuně. Evropské prodejce zde už však nehledejte, ty najdete takřka výlučně na Sobotním nočním bazaru, kde cítí větší potenciál západních peněz...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám