Hlavní obsah

Před azurovým okem v černočerné jeskyni musíte sklopit svůj hřbet

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý italský ostrůvek Capri, ležící v Tyrhénském moři, skrývá i navzdory své nevelké rozloze řadu turistických magnetů. Jedním z nich je Modrá jeskyně, do které loďky s turisty vplouvají malým otvorem ve skále.

Foto: Profimedia.cz

Azurová hladina se odráží i na strop jeskyně.

Článek

Tak jako musel Ivánek v ruské pohádce Mrazík ohnout svůj hřbet, musejí i cestovatelé u Modré jeskyně (Grotta Azzurra) na ostrově Capri prohnout svá záda. Skalní skulina, která je jediným vstupem, totiž převyšuje vodní hladinu o pouhý metr. Jakmile tedy průvodce zavelí, musí se několikačlenná turistická skupinka pořádně zaklonit.

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlídka Modré jeskyně ostrova Capri

Průvodce, který člun řídí, pomůže svým ručkováním po řetězu zavěšeném na skále plavidlu do temného chřtánu asi 54 metrů hluboké jeskyně. Její zvláštností je pronikavě modrá voda. Azurové zbarvení způsobuje sluneční svit, který do černé jeskyně vniká pod hladinou skrze otvory ve stěnách.

Foto: Profimedia.cz

Pronikavá tyrkysová barva prosakuje i za hranice jeskyně.

Zatímco se turisté užasle rozhlížejí kolem a snaží se zážitek zvěčnit na fotoaparát, průvodce vypráví o jeskyni. Říká se, že se sem kdysi lidé báli chodit, protože se domnívali, že toto místo obývají mořské panny a podobná stvoření. Dnes sem bez strachu a bázně proudí bezpočet turistů každý rok, sláva tohoto přírodního klenotu se rozšířila daleko za hranice ostrova Capri i celé Itálie.

TIP: Pokud byste si ostrov Capri chtěli prohlédnout ze všech stran, vydejte se na okružní plavbu. Pobřeží je doslova obklíčené útesy a jeskyněmi.

Lodě k Modré jeskyni vyplouvají z přístavu Marina Grande. Za zhlédnutí ale na Capri stojí více míst. Tak třeba vila San Michele, která pochází z přelomu 19. a 20. století. Stavba je obklopená nádhernou zahradou posetou antickými sochami. Navíc je odsud dobře vidět do širokého okolí.

Foto: Profimedia.cz

Modrá jeskyně je terčem stovek turistů.

Nedaleko vily San Michele najdete Fénické schody, jež dříve představovaly jedinou cestu mezi hlavním městem Capri a městem Anacapri. Z toho vede lanovka na nejvyšší horu ostrova – Monte Solaro – dosahující výšky 589 metrů. Kdo nelení, vyjde svahy této hory pěšky. Ať už raději poznáváte památky, vyrážíte na výlety nebo se koupete a potápíte, na Capri vyžití jistojistě najdete.

Více o ostrově Capri

Leží v Neapolském zálivu na jihozápadě Itálie.

Hlavním městem ostrova je Capri.

Ostrov má rozlohu okolo 10 kilometrů čtverečních.

Hlavním přístavem je tu Marina Grande. Ten je lanovou dráhou spojený s hlavním městem.

Kromě Modré jeskyně je na ostrově také Bílá jeskyně (Grotta Bianca) a Zelená jeskyně (Grotta Verde).

Capri je oblíbenou destinací i pro samotné Italy. Jezdí si sem užívat čisté moře a vůbec veškeré krásy tohoto ostrova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám