Hlavní obsah

Duhový pramen připomíná obří skvrnu od benzínu

Novinky, Klára Fischleinová

Grand Prismatic Spring, největší horký pramen Yellowstonského národního parku, nepřestává zástupy turistů fascinovat svojí barevností. Vodní plochu o průměru okolo 110 metrů si skupinky cestovatelů prohlížejí, fotí a natáčejí z přilehlé dřevěné lávky. Jen těžko ale ze země pramen v celé jeho velikosti „vcucnou“ do záběru. A tak se na celý park stejně musejí podívat z ptačí perspektivy.

BEZ KOMENTÁŘE: Yellowstonský pramen Grand Prismatic Spring

 
Článek

Zbarvení vody se v yellowstonských horkých pramenech odvíjí od množství živých organismů - bakterií a řas. Odstín závisí mimo jiné na poměru chlorofylu a karotenoidů i na teplotě vody. Některé bakterie si hoví v horké, jiným se lépe daří v o něco chladnějších teplotách. A tak se například střídáním ročních období proměňuje i zabarvení Grand Prismatic Spring.

Foto: Profimedia.cz

Jakoby od krajů pramene šlehaly plamínky.

Střed největšího horkého pramene ve Spojených státech, yellowstonského Grand Prismatic Spring, vyplňuje sytá modrá přecházející do svěží tyrkysové a u břehu se proměňující ve světle žlutou až zlatavou barvu. S trochou představivosti připomíná prstenec na okrajích pramene lesklé a duhové skvrny od benzínu.

Foto: Profimedia.cz

Sytost barev se u Grand Prismatic Spring během roku mění.

Někdy je možné Grand Prismatic Spring vidět v nazelenalém odstínu nebo také s tmavě červeným prstencem. Pramen se nachází v oblasti parku nazvané Midway Geyser Basin. Horkých pramenů je tady více, ovšem žádný nedosahuje velikosti Grand Prismatic Spring.

Yellowstonský park v číslech

V roce 1872 byl založen díky snaze tehdejšího prezidenta Ulyssea Simpsona Granta ochránit zdejší přírodní bohatství.

Od roku 1978 je zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

Rozloha Yellowstonského parku je okolo 9000 čtverečních kilometrů.

3 milióny turistů ročně navštíví toto místo.

Lze tu vidět více než 100 vodopádů.

Yellowstonské jezero, které je jakýmsi centrem parku a také největším ledovcovým jezerem v Severní Americe, má délku zhruba 40 a šířku kolem 20 kilometrů.

Celých 80 % území parku pokrývají hluboké lesy.

Do výšky 36 metrů chrlí v pravidelných intervalech vodu proslulý gejzír Old Faithful.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám