Hlavní obsah

V italském Trentinu se otevřelo Muzeum Muse a v horách zněly Tóny Dolomit

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudbu burácející mezi štíty Dolomit nebo třeba pohled na ničivou vlnu Tsunami z roku 2004 na obrovském glóbu zavěšeném uprostřed rozlehlého prostoru. To vše mohou zažít návštěvníci italské provincie Trentino. V prvním případě až do konce srpna během festivalu Tóny Dolomit, ve druhém při návštěvě nového muzea Muse v Trentu. To otevřelo v sobotu 27. července.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Tropická část Muzea Muse při pohledu zvenku

Článek

Muzeum, které zabírá plochu 12 tisíc metrů čtverečných, je dílem slavného italského architekta Renza Piana. Ten je spoluautorem kdysi kontroverzního projektu Centre Georges Pompidou v Paříži (1972 až 1977).

Muse v Trentu, hlavním městě severoitalské provincie Trentino, je impozantní stavba, kde hlavní roli hraje světlo. Svým vnějším profilem s obrovskými skleněnými plochami připomíná Muse hory, které ho obklopují, v interiéru se doplňují pevné stěny s otevřeným prostorem, který ohraničují galerie jednotlivých poschodí.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Pohled do interiéru Muse

Prohlídka začíná v nejvyšším patře, na ledovci a končí dole v údolí. Vertikální příběh, který Muse nabízí, tak vypráví i o změně vysokohorských ekosystémů. V jednotlivých patrech se mění i zvířena zavěšená na lanech uprostřed muzea.

Návštěvníci mohou při návštěvě zapojit doslova všechny své smysly – dotknou se ledovce, projdou se tropickým skleníkem, zaposlouchají se do zvuků lesa. Samozřejmě nechybí ani promítací plátna a tiskoviny ve 3D.

Pevnosti plné hudby

Děti a psi spící pod slunečníky, slečny v plavkách, piknikové koše s jídlem a pitím. I tak, díky sluníčku, které v severoitalské provincii Trentino svítí 300 dní v roce, vypadá hudební festival Tóny Dolomit. Už podevatenácté tak všichni posluchači musí i letos mezi vrcholky těchto velehor přijít pěšky.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Čelista Mario Brunello i letos vystoupil na koncertech pod širým nebem v Dolomitech.

Muzikanti z celého světa hrají u jezírek, na skalních převisech, ale i mezi vojenskými pevnostmi, které tu byly postaveny během 1. světové války. Trentino totiž v té době patřilo k rakouské monarchii a právě tady končila hranice mocnářství.

Aby si při hudebních zážitcích přišli na své třeba i vyznavači trekkingu, připravili pro ně organizátoři třídenní putování po náhorní plošině nad obcemi Folgaria, Lavarone a Luserna, kde po obvodu najdou hned několik vojenských pevností.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Atmosféra koncertu na Folgarii

Každý den se koná na jiném místě jiný koncert. My jsme se zúčastnili jen vystoupení nad obcí Folgaria. Sluneční paprsky dělaly doslova žhavou atmosféru při hře například slavného čelisty Maria Brunella.

Průvodců si tady váží

Na cestě nás doprovázel průvodce Jiří Leskovjan, rodák z Ostravy. „Průvodcem lze v Trentinu být až po čtyřech letech studií. Ta stojí asi 15 tisíc eur. Já jsem byl vzorný student, všechny zkoušky jsem dělal napoprvé, a protože profese průvodce je tu ceněná a podporovaná, dostal jsem zpět 60 procent investovaných peněz. Pak přišla krize a dnešní studenti už nemohou získat zpět nic,“ říká šestačtyřicetiletý Leskovjan, který se také podílel na odkrývání pevnosti na vrcholu Punte Linka nedaleko známého lyžařského centra Peja.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Vojenská pevnost Folgaria

Průvodce dál vypráví, že tady dřív bylo vše pod ledovcem, takže se na hlídce u pevnosti za 1. světové války střídala stráž ve čtyřiceti stupňových mrazech po dvaceti minutách.

Dnes ledovec ustoupil a pevnost bude otevřená pro turisty. Dodává, že na Punte Linka sloužili i Češi: „Našli jsme tam dopis od dívky z Česka, která psala svému milému, že už se těší, až se vrátí domů. Hned vedle byl úmrtní list tohoto českého vojáka.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám