Hlavní obsah

U thajského pobřeží unikla do moře ropa. Skvrna doputovala až k pláži

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prasklé podmořské potrubí způsobilo v sobotu v Thajském zálivu únik ropy do moře. Stalo se to nedaleko pobřeží. Přestože v neděli s odklízením ropné skvrny pomáhaly i lodě thajského námořnictva, v pondělí se přesunula až k samotnému pobřeží, kde zasáhla pláže turistického střediska. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K oblíbené thajské pláži se přiblížila ropná skvrnaVideo: Reuters

 
Článek

Přibližně 20 kilometrů od pobřeží východoasijské provincie Rajóng uniklo v sobotu do moře asi 50 tisíc litrů ropy, jak upřesnila společnost PTT Global Chemical. Ropná skvrna doputovala až k pláži Phrao ostrova Ko Samet. Ta se z bílé rázem změnila v černou a musela být kvůli čištění uzavřena.

Pláže na Ko Samet jsou proslulé svým bílým pískem. O turisty tady nebývá nouze. Místo je totiž relativně blízko Bangkoku (asi 2,5 hodiny cesty) a nabízí kromě přepychových hotelů také ubytování pro ty, kteří si podobný luxus nemohou dovolit.

Ekologové varují

Společnost, která je součástí státního ropného gigantu PTT, uvedla, že se do likvidace škody zapojilo deset plavidel a stovky vojáků. Letecké snímky už v neděli ukazovaly, že se daří rozlohu ropné skvrny postupně zmenšovat. Ovšem ekologové hlasitě upozorňují na to, že jisté dopady na životní prostředí budou mít také chemikálie použité k odstraňování skvrny.

Další ze společností spadajících pod PTT byla v roce 2009 zapojena do velkého úniku ropy z ropného pole Montara u severozápadního pobřeží Austrálie. Ropná skvrna se tehdy rozšířila až do indonéských vod. Podle ochránců přírody pokryla skvrna plochu téměř 90 tisíc čtverečních kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám