Hlavní obsah

Kličkování mezi mraky: jak Chorvatsko z pláže neuvidíte

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barevnost a rozmanitost Čechy zbožňovaného Chorvatska je nejlépe patrná z ptačí perspektivy, tedy z paluby letadla. Mnoho českých dovolenkářů sem ale vyráží autem, proto o tento výjimečný pohled přichází. Užijte si tedy výhled na nejoblíbenější prázdninové destinace alespoň zprostředkovaně.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na zalesněný ostrov Rab působí idylicky.

Článek

Rab

Na poměrně hornatém ostrově Rab s rozlohou přes 90 kilometrů čtverečních žije zhruba 9000 obyvatel. Osídlené je hlavně pobřeží. Tam stálé obyvatelstvo každoročně doplňují tisíce turistů, kteří si sem do vlahého přímořského klimatu jezdí odpočinout.

Ostrov však nabízí víc než jen příjemné pláže a koupání. Tak třeba přístavní město Ráb je plné historických zvonic a jeho půvabné historické centrum je jako stvořené k romantickým večerním procházkám. Zdejší přístav je obvykle útočištěm jachtařů. Některé z pláží tohoto ostrova jsou už po léta vyhlášené mezi naturisty. Jednou takovou je například Kandarola nedaleko Rábu.

Krk

Ostrov Krk má více než čtyřnásobně větší rozlohu než Rab. Je jedním z největších jadranských ostrovů. Jeho nejosídlenější a zároveň i nejúrodnější částí je ta severní. Vcelku je Krk spíše kamenitý a řada pobřežních úseků je tu těžko přístupná kvůli své strmosti.

Foto: Profimedia.cz

Motorový člun si brázdí cestu tyrkysovým mořem k pobřeží ostrova Krk.

Kdo neholduje jen plavání a opalování, bude z výletů po ostrově nejspíš nadšen. K návštěvě se tady nabízejí středověké památky, jakou je například kostelíček svatého Donata u přístavu Punat na jihozápadě ostrova.

Hvar

Sever ostrova Hvar je turisty vyhledávaný mimo jiné kvůli množství zátok poskytujících ideální prostředí k letnímu osvěžení. Naopak jih ostrova je poměrně nehostinný. Okolo 11 tisíc stálých obyvatel je rozmístěných v oblasti vnitrozemí i podél pobřeží. Pěstují tu olivy, ovoce i vinnou révu. Zajímavostí je, že takzvaná hvarská krajka patří na seznam Chorvatských památek nehmotného dědictví UNESCO. Začaly ji kdysi vyrábět benediktinky z vláken agáve.

Foto: Profimedia.cz

Zátoky ostrova hvar jsou vyhledávané klasickými turisty i jachtaři.

Ať už čekáte od dovolené lenošení u vody, sportovní vyžití, výlety do přírody nebo kulturní obohacení, na Hvaru to najdete. Ostrov je na své ploše téměř 300 kilometrů čtverečních velmi rozmanitým místem, z něhož cestovatel může vytěžit bezpočet zážitků a vzpomínek všeho druhu.

Korčula

Od Hvaru je ostrov Korčula oddělený Korčulským průlivem. Ze zdejších přímořských obcí jsou českým turistům jistě dobře známé Vela Luka nebo Brna, z těch ve vnitrozemí Blato či Pupnat. Každý, kdo vyrazí relaxovat na Korčulu, by neměl zapomenout ochutnat místní víno. Ostrov je totiž známý produkcí kvalitních a chutných vín.

Foto: Profimedia.cz

Takový pohled na Korčulu se cestovatelům nenabízí často. Žádní turisté, jen zeleň a obloha splývající s mořskou hladinou.

Přestože hotelů a dalších ubytovacích zařízení je tu mnoho, vyznavači kempingových dovolených tu zázemí téměř nenajdou. Zato surfaři, jachtaři i potápěči se na Korčule vyřádí dosyta.

Dubrovník

Dubrovník patří bezesporu mezi chorvatské turistické legendy. Padesátitisícový přístav je od roku 1979 na seznamu UNESCO kvůli velkému významu jeho památek. Město je malebné nejen díky historické architektuře, ale také díky parkům a zahradám, jež zkrášlují jeho ulice.

O co byste se při návštěvě Dubrovníku neměli připravit, je prohlídka téměř dva kilometry dlouhých hradeb, které se zachovaly ve velmi dobrém stavu. S tím souvisí také pozvánka na procházku starou částí města. Vyjděte ideálně z Placa - Stradun, odkud vede pavučina uliček k hradbám. Zároveň je tu mimo jiné k vidění také krásná Onofriova kašna.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na červené střechy Dubrovníku i jeho přístav s kotvícími loděmi.

Co se týče koupání, v sezóně jsou městské pláže často plné, na osvěžení při výletech po městě ale jistě postačí i vybíravějším dovolenkářům.

Podgora

Rušné dovolenkové letovisko Podgora leží asi devět kilometrů od Makarské. Místní pláž je takovou zlatou střední cestou - ani hrubé kameny, ani jemný písek. Turisté se tu pohybují po oblázkovo-písčitém terénu s pozvolným vstupem do vody.

Foto: Profimedia.cz

Podgora na Makarské riviéře

Městské zázemí nabízí spoustu možností, jak si užít každý večer dovolené. Lze si jít posedět na terasu restaurace či baru, mladí míří za tancem na diskotéku. V průběhu letních měsíců probíhají v Podgoře nejrůznější akce, mezi něž patří například rybářské večery, které potěší zejména milovníky specialit z mořských živočichů.

Makarská riviéra

Turistický ruch tady kvete už desítky let. Pláže Makarské riviéry, kterou lemuje pohoří Biokovo, jsou pro mnoho turistů již obvyklým místem letního odpočinku. Staré vesnice tu sousedí s moderními hotely a horské srázy střídá infrastruktura vybudovaná pro lepší dostupnost oblíbených destinací. Mezi nejpopulárnější patří kromě zmíněné Podgory také Tučepi nebo Brela, vesnice, jejíž pláže jsou vyhlášené svojí malebností.

Foto: Profimedia.cz

Makarská riviéra je posetá městy a vesničkami, stejně tak na ní ale nechybí okouzlující příroda.

Od Prahy je Makarská riviéra vzdálená okolo 1150 kilometrů. Většina trasy vede po dálnici, což cestu významně zpříjemňuje. O vydařený pobyt se pak postará nejen rozmanitost riviéry, na níž najdete snad všechno, na co si vzpomenete, ale také pohostinnost zdejších obyvatel. Ti jsou na přítomnost velkého množství českých turistů už zvyklí.

Anketa

Jak se dopravujete na dovolenou do Chorvatska?
Autem
91,9 %
Letadlem
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3955 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Moře ve Splitu najednou zrudlo, neví se proč

Obyvatelé Trsteniku, jedné ze čtvrtí dalmatského Splitu, nemohli v úterý uvěřit svým očím. Místo výhledu na blankytnou hladinu, na který jsou zvyklí, se jim...

Výběr článků

Načítám