Hlavní obsah

Nápis Hollywood dominuje svahu nad Los Angeles už 90 let

Právo, ČTK, roš

Když jej 13. července v roce 1923 nechal na jižním svahu hory Mount Lee postavit obchodník Harry Chandler, byl nápis z velkých bílých písmen o něco delší. A s filmovým průmyslem měl pramálo společného. Zněl „Hollywoodland“ a šlo o reklamu realitky.

Foto: Profimedia.cz

Proslulý nápis Hollywood

Článek

Realitní byznys se po desetiletích na horu vrátil, a stal se naopak největším ohrožením nápisu, který se v roce 1949 zkrátil na „Hollywood“, aby reprezentoval město – ve skutečnosti už byl zejména symbolem světa tamních filmových studií a hvězd filmového plátna.

Na vlásku visel osud historického nápisu v roce 2010. V jeho blízkosti chtěli investoři postavit luxusní nemovitosti s výhledem na město, přičemž stávající písmena měla vystřídat gigantičtější, 32 metrů velká, namísto nynějších 14metrových.

Nebylo to ale jen tak. Bouři protestu vedl tehdejší kalifornský guvernér, sám hrdina hollywoodských akčních filmů Arnold Schwarzenegger. Spolu s ním vyrukovali proti developerům i filmové hvězdy a režiséři jako Tom Hanks či Steven Spielberg.

Hefner přispěl největší částkou

Mezi přispěvateli do fondu na vykoupení pozemků vynikl vydavatel časopisu Playboy Hugh Hefner, který z 12,5 miliónu dolarů (téměř 250 mil. Kč) věnoval celých 900 tisíc. Teď je z nápisu elektronicky hlídaná památka.

Nápis totiž vždy vábil nejen turisty, ale i vandaly, nemluvě o tom, že dřevěné podpěry léty chátraly a kdosi podpálil obě „L“. Od 30. let, doby velké hospodářské krize, kdy i Chandlerova realitní kancelář zkrachovala, zůstal nápis napospas svému osudu až do zmíněného roku 1949. Obnova byla dílem dohody hollywoodské obchodní komory s losangeleskou radnicí.

Foto: Profimedia.cz

Nápis Hollywood je dobře vidět i z dálky.

Další úsilí o záchranu se datuje rokem 1978, kdy vznikl fond opravy a vydavatel Hefner se zasloužil o to, že každé z devíti písmen někdo sponzoroval. Sám si vybral za 28 tisíc dolarů (558 tis. Kč) písmeno „Y“. Dřevěné podpěry nahradil kov, výška písmen se zmenšila na 14 metrů, a délka nápisu činí 110 metrů. Není to učebnicová geometrie. Písmena se i na letmý pohled řadí na svahu nepravidelně, ale dodává jim to osobitý vzhled.

Smrt skokem z písmena „H“

Zvláštní historii má písmeno „H“, byť tragickou. V září 1932 z něj totiž skočila smrti do náručí 24letá anglická herečka Peg Entwistlová, zklamaná tím, že ani po sedmi letech snažení se jí nepodařilo v Hollywoodu úspěšně prorazit. Ukázala se v jediném filmu Třináctá žena, který byl uveden až po její tragické smrti.

Kovový materiál původního nápisu z roku 1923 byl před osmi lety vydražen na webu a získal jej výtvarník Bill Mack, jenž jej používá jako „plátna“, na nichž zpodobňuje filmové hvězdy. Právě Mack loni dokončil obnovu „H“ s použitím části originálního kovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám