Hlavní obsah

Mrazivá krása ledovců největšího ostrova světa

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se Grónsko překládá do angličtiny jako Greenland a do dánštiny jako Grønland (obojí znamená Zelená země), je spíše ostrovem bílým - ledovým. Právě led totiž zabírá více než tři čtvrtiny území největšího ostrova na světě.

Foto: Profimedia.cz

Mrazivá voda oceánu omývá až překvapivě přesně tvarované ledové masivy

Článek

Grónsko je v očích cestovatelů sice nehostinnou, syrovou, ale o to více čistou a uklidňující přírodou, která dobrodruhy tak trochu vyzývá k souboji. Někteří z nich se například pokoušejí přejít po silné ledové krustě na hladině moře z Grónska do Kanady, která leží severovýchodně odsud.

Foto: Profimedia.cz

Východní pobřeží Grónska

Obyvatelé Grónska, jejichž počet se pohybuje okolo 56 tisíc, žijí zcela odlišným způsobem, než známe ve střední Evropě. Jsou zvyklí na měsíce tmy během polární noci či naopak na nekonečný denní svit, když tady znovu vyjde slunce.

Foto: Profimedia.cz

Východní pobřeží Grónska

Jedním z nejsevernějších obydlených míst světa je grónské město Qaanaaq na severozápadě ostrova. Jinak než po vodě (případně ledu) nebo vzduchem tady spojení s okolním světem neexistuje.

Foto: Profimedia.cz

Další pohled na východní pobřeží Grónska

Grónsko jednoznačně není destinací pro odpočinkovou dovolenou, ale aktivním cestovatelům toho nabízí mnoho. V temnotě zdejší zimy mohou obdivovat magickou polární záři, v létě okusit nepřicházející západ slunce a při plavbách kolem monumentálních ledových ker a útvarů spatřit čirý půvab zdejší krajiny.

Anketa

Láká vás poznat ledovou krajinu Grónska?
Ano
83,4 %
Ne
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3874 čtenářů.

Více o Grónsku

Hlavním městem je Nuuk.

Zajímavým nahlédnutím do jiné kultury je návštěva místních eskymáckých osad.

Zatímco rozloha ostrova dosahuje téměř 2,2 miliónu kilometrů čtverečních, ledovec z toho pokrývá asi 1,8 miliónu čtverečních kilometrů.

Přestože má Grónsko vlastní vládu a parlament, je autonomní součástí Dánského království.

V Grónsku je velmi důležitý rybolov a následný export ryb.

Kdo má rád gastronomické experimenty, může v Grónsku ochutnat třeba maso z tuleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám