Hlavní obsah

Islandský vodopád připomíná varhany

Novinky, Klára Fischleinová

Island je zemí bezpočtu unikátních přírodních pokladů. Jedním z nich je vodopád Svartifoss ve zdejším národním parku Skaftafell. Turisté si, stojíce naproti němu, mohou připadat jako v kostele pod širým nebem.

BEZ KOMENTÁŘE: Krásný vodopád Svartifoss uprostřed islandské přírody

 
Článek

Snad každý, kdo někdy v kostele obdivoval dominantní půvab varhan, si na ně vzpomene, jakmile stane před islandským vodopádem Svartifoss. Příroda si totiž s tvarováním jeho čedičového zázemí opravdu vyhrála.

Foto: Profimedia.cz

Tmavě hnědé až černé čedičové pozadí vodopádu může působit ponuře, jeho tvar je ale úchvatný

Stěny dvacetimetrového vodopádu patří vyhaslé sopce, z jejíhož kráteru po nich stéká voda. Svartifoss je možná nejnavštěvovanějším místem národního parku Skaftafell na jihu Islandu.

Foto: Profimedia.cz

Vodopád Svartifoss je zakořeněný v krajině národního parku Skaftafell

Národní park Skaftafell byl založen už v polovině září 1967. Od té doby se rozrostl do velikosti téměř 5000 čtverečních metrů. Cestovatelé tudy proudí po množství turistických stezek. Zázemí jim nabízí rozlehlý kemp a informační centrum.

Pokud byste se na Islandu rozhodli obdivovat také další vodopády, zavítejte do jižní části národního parku Jökulsárgljúfur, ležícího na severu Islandu. Je o šest let mladší než Skaftafell a své jméno dostal podle řeky Jökulsá, která jeho územím protéká v širokém kaňonu. V opuštěné přírodě tu objevíte mohutný vodopád Detifoss a zhruba dva kilometry od něj vzdálený Selfoss.

Reklama

Související témata:

Související články

Do hlubin islandské sopky vozí turisty výtah

Stejně jako minulý rok se i letos v létě nebojácní turisté vydávají do nitra sopky Thrihnukagigur na Islandu. Už tisíce let spící vulkán není považován za...

Výběr článků

Načítám