Hlavní obsah

Polární záře proměnila Island v mimozemskou krajinu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břehy neustále se rozšiřujícího islandského jezera Jökulsárlón se na chvíli zahalily do vesmírného půvabu. Zelené světlo polární záře vdechlo chladné krajině podobu fantasy komiksů.

Foto: Profimedia.cz

Černý kamenitý povrch a na něm kusy ledu prosvícené nepřehlédnutelnou polární září.

Článek

Slané jezero Jökulsárlón na jihovýchodě Islandu se rozprostírá jen několik kilometrů od pobřeží Atlantského oceánu. Fotograf Xose Casal zvěčnil kousek od břehu jezera uvolněné kusy ledovce, a to během noci, kterou osvětlovaly pouze hvězdy a polární záře (aurora borealis). Umělá blikající světla měst tady neruší.

Foto: Profimedia.cz

Jako nadpozemská krajina jiné planety.

Série fotografií pořízených na Islandu ukazuje mrazivou krajinu v magickém světle polární záře. Ta z jindy bílých, modravých či průhledných hroud ledu vytvořila zelené lesklé křišťály na potemnělém zemském povrchu.

Foto: Profimedia.cz

Rozličně tvarované kusy ledu oživují jinak monotónní břeh posetý oblázky.

Aurora borealis noční oblohu také zahalila do pronikavě zeleného oparu. Hvězdy se ovšem o svůj prostor připravit nenechaly a celý úchvatný výjev svou dokonalou viditelností dokreslily.

Zajímavosti

Jezero Jökulsárlón využili pro některé scény filmaři, když natáčeli bondovku Vyhlídka na vraždu (v originále View to a kill).

Led je, stejně jako voda v jezeře, slaný.

Turisté sem s průvodci vyrážejí na člunech nebo takzvaných obojživelných vozidlech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám