Hlavní obsah

Skvělý nápad dvou turistů po návštěvě Prahy: Mobil umí objednat pivo

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva Britové po návštěvě Prahy vymysleli telefonní aplikaci umožňující objednat si pivo v 59 světových jazycích. Justin Amey a Ollie Hepworth přiletěli na pár dní do Prahy, a jakmile se ubytovali, zapadli do první hospody, na kterou narazili. Vzápětí však zjistili, že personál nemluví anglicky a sami česky neuměli ani slovo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Napadlo je proto připravit aplikaci, díky níž bude možné si objednat sklenici zlatého moku v nejrůznějších koutech světa.

Zrodila se tak „Pivo“ (http://pivoapp.com), první „překladatelská pivní aplikace“ na světě, která se během jednoho týdne stala druhou nejstahovanější v sekci cestování internetového obchodu AppStore.

Program nabízí překlad věty „Dal bych si jedno ­pivo, prosím“ do 59 různých jazyků: kromě klasických evropských je to například japonština či indonéština, ale také ghanský dialekt, zulu nebo jidiš. Přináší navíc zábavná videa, na nichž rodilí mluvčí předvádějí správnou výslovnost: větu do velštiny tak tlumočí plnoštíhlý muž ve slipech, do ruštiny zase uživatel s maskou Putina.

Aplikace se dá stáhnout v přepočtu za 20 korun, je ale třeba být starší 17 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám