Hlavní obsah

Hrad Rožmberk: Bývalé sídlo mocného panského rodu odkrývá i mučírnu

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rožmberk nad Vltavou

Nad řekou Vltavou na skalnatém ostrohu v jižních Čechách se tyčí bývalé sídlo jednoho z nejmocnější rodů u nás - hrad Rožmberk. Se svou trojicí věží je nepřehlédnutelný z širokého okolí. Návštěvníkům nenabízí pouze výhled do krajiny a kus historie, ale také vzácné sbírky obrazů, nábytek, zbroj a v neposlední řadě i mučírnu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Výhled na Rožmberk nad Vltavou z protějšího kopce

Článek

První zmínku o hradu pánů pětilisté červené růže zaznamenávají písemnosti již před 763 lety, což odpovídá roku 1250 za vlády Přemyslovce Václava I. V jeho listinách se také poprvé hrad připomíná a s ním jeho pravděpodobný zakladatel Vok I. z Rožmberka. O šlechtici z rodu Vítkovců se mnoho nedochovalo, a tak není známé ani jeho datum narození. Ví se ovšem, že byl v centru politického dění a zastával úřad nejvyššího maršálka českého království.

Jelikož hrad stál na důležité obchodní stezce, byl o něj zájem. Několikrát se ho nepřátelům podařilo dobýt. Rožmberkové hrad opustili na konci 13. století, kdy se přestěhovali do nedalekého Českého Krumlova. Vlastníky ale zůstali a nadále o něj pečovali. Dolní hrad se čtyřhrannou věží je starší, horní hrad byl v roce 1522 po požáru částečně zbořen.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hrad Rožmberk s rozvodněnou Vltavou

V roce 1551 připadla rodová panství, a s tím i Rožmberk, Vilému z Rožmberka teprve šestnáctiletému, v pořadí 11. rodovému vladaři. Plnoletost Vilémovi udělil král Ferdinand I. V tomto období zaznamenává hrad stavební boom. Po jeho smrti se panství ujal Petr Vok, který na počátku 17. století předal Rožmberk svému synovci Janu Zrinskému.

Zlom pro hrad nastal v roce 1619, kdy ho oblehlo císařské vojsko pod vedením Karla Buquoye poté, co vypálilo městečko. Hrabě Buquoy a jeho následovníci se stali majiteli hradu na dalších více než 300 let. V polovině 19. století přebudovali potomci hraběte dolní hrad na muzeum. Dnes tak můžeme obdivovat jejich cenné sbírky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hradní nádvoří

Do prvního poschodí stoupají návštěvníci po zdobeném dřevěném schodišti. Pak projdou křižáckou galerií, kde mohou zhlédnout portréty templářů nebo také císaře Fridricha I. Barbarossy, na kterém lze obdivovat jeho dlouhý rudovous.

Následující prohlídka zavede turisty do pokojů šlechty, až k rytířskému sálu, kde si přijdou na své především muži, kteří se pokochají zbraněmi a rytířským brněním. Druhé poschodí hradu odtajní soukromí rodu Buquoy. Pokoje nedávno prošly rekonstrukcí, a tak návštěvníci nahlédnou do jídelny, salónu, pracovny nebo vyhlídkové Anglické věže.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pohled z hradu na obec Rožmberk nad Vltavou s kostelem Panny Marie

Koho prohlídka vyčerpá nebo v letních měsících zahřeje, může se zchladit v katovně, kterou najdete ve sklepení. Teplota podzemních prostor oproti zbylému interiéru výrazně klesá. Průvodce či průvodkyně tady ukáže mučicí nástroje všeho druhu. Pro ženy například pás cudnosti, pro muže koník, na jehož ostrou hranu si trestaní muži museli sedat. Většinou se ale jedná pouze o repliky původních modelů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Mučící kůň určený především mužskému osazenstvu věznic

Nádherný pohled, pro malíře obzvláště, se nabízí z předhradí nebo dřevěného mostu na celou obec. Té dominuje kostel Panny Marie a Vltava s mostem. Česká pošta, jíž patří původní starý hrad, plánuje otevření válcové věže Jakobínky, ze které bude hezký výhled jak na obec, tak také na hrad. Nutno připomenout, že malebnou krajinu si lze prohlédnout z již zmíněné Anglické věže.

K hradu vedou dvě turistické trasy a jedna cyklistická. Kdo dává přednost proudu řek, může do Rožmberku připlout na raftech či kánoích. Ten, kdo má raději pasivnější cestování, zvolí jako dopravní prostředek auto nebo autobus. S vlakem je to o něco složitější, protože stanice se od hradu nachází asi čtyři kilometry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám