Hlavní obsah

Medúzy mohou vážně narušit letní dovolenou ve Středomoří

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvaný host může letos narušit dovolenkování miliónů lidí nejen ve Středomoří, ale dokonce i v Černém moři. Výrazný vzestup jejich počtu by mohl v extrémním případě zapříčinit i to, že by se lidé v určitá období takřka vůbec nemohli koupat v moři. Tato želatinová stvoření umí znepříjemnit koupání i na té nejkrásnější pláži.

Foto: Profimedia.cz

Medúzy dokážou koupání pořádně znepříjemnit.

Článek

Evropští vědci varují, že velké množství medúz může v této sezóně nejen významně narušit biodiverzitu Středozemního a Černého moře, ale stejně tak způsobit vážné zdravotní potíže turistům v těchto oblastech. Vyplývá to i ze zprávy Hodnocení rozmachu medúz ve Středomoří a Černém moři, kterou sepsal Fernando Borea pro Spojené národy a Hlavní komisi pro rybolov ve Středomoří (GFCM).

"V uplynulé dekádě média informují o zvýšeném množství medúz v mořích. Důvodem je i to, že je stále více turistů těmito stvořeními každoročně popáleno. Medúzy navíc představují riziko i pro lov ryb," stojí ve zprávě, podle které je příležitostný rozmach medúz v historii moří běžný, avšak za světlými dny populace medúz může stát i nadměrný lov ryb. Medúzy totiž ztrácejí přirozené predátory. Globální oteplování pak bylo jmenováno jako další faktor.

Nejjedovatější druhy u španělských břehů

"Na ostrově Lampedusa (v Itálii - pozn. red.) jsou pláže, kde se vystřídá až 300 tisíc lidí ročně. Lidé tam však během léta mohou plavat ve vodě zhruba jen jeden jediný týden," uvedl profesor z univerzity v italském Salentu Stefano Piraino ve svém vyjádření pro britský deník Guardian.

Ve stejném článku britského deníku je zmíněno vyjádření Barcelonského institutu mořské biologie, který podél břehů Katalánska a Valencie během letošního jara objevil ty nejjedovatější druhy medúz. Medúzami nejhůře zasažená pobřeží zahrnují Maltu, Sardinii, Sicílii a některé oblasti v Izraeli a Libanonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinský přístav zaplavily tuny medúz

Ukrajinskou zátoku Balaklava nedaleko černomořského přístavu Sevastopol zaplnily ve středu 2. ledna medúzy. Ty zcela pokryly hladinu moře a vytvořily na něm...

Výběr článků

Načítám