Hlavní obsah

Organizovaná turistika možná na Slovensku podraží

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé slovenských lesů si stěžují, že z turistiky nemají žádné zisky a chtěli by to změnit. Zdá se, že ministerstvo zemědělství se jim snaží vyjít vstříc. Zároveň však uklidňuje, že běžných turistů se nová opatření týkat nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé slovenských lesů možná budou mít z organizovaných turistických akcí zisk. Ilustrační foto

Článek

Turistika s průvodcem, horským vůdcem nebo cestovní kanceláří podle deníku Sme na Slovensku může podražit. „Organizovat sportovní nebo turistické soutěže, nebo vykonávat komerční aktivity na lesních pozemcích je možné pouze po písemné dohodě s obhospodařovatelem lesa,“ píše se v připravované novele zákona o lesích.

Písemná dohoda může obsahovat také platbu za komerční aktivitu v lesích. Turističtí průvodci se obávají, že majitelům lesů budou muset nahlašovat každou akci.

Novela se netýká školáků

Peter Hajnala z tiskového odboru ministerstva zemědělství zdůraznil, že běžní turisté se nemají čeho obávat. S vlastníky lesů se musí dohodnout pouze organizátoři akcí s účastí nad 500 lidí a v případě komerčních aktivit. K těm se však řadí i služby horských vůdců, průvodců a cestovních kanceláří.

„Pokud někdo podniká na našem pozemku, tvoří zisk. Bylo by hloupé, kdyby se vlastníci na zisku nepodíleli. Vždyť za pozemky platíme daně. Novela se netýká školních výletů s učitelkami,“ uvedl Juraj Vanko z Rady sdružení vlastníků nestátních lesů.

Turistické spolky, průvodci a horští vůdci bijí na poplach a zorganizovali petiční akci, kterou podepsalo už přes 7000 lidí. „Místo toho, abychom lidem umožnili chodit víc do přírody, všem zkomplikujeme život,“ řekl Jozef Zábojník ze Slovenského vysokohorského spolku. Turistické spolky upozornily, že v novele není přímo uvedeno, že dohoda s vlastníky lesů je nutná nad 500 lidí a obávají se, že vlastníkům lesů budou muset nahlašovat každou akci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám