Hlavní obsah

Ve slovenských Želiezovcích žil skladatel Schubert i cukrář Sacher

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co mají společného kromě křestního jména skladatel Franz Schubert a cukrář Franz Sacher, autor slavného Sacherova dortu? To by mohla být otázka do televizního kvízu a odpověď by byla: oba žili určitou dobu v Želiezovcích na území dnešního jižního Slovenska.

BEZ KOMENTÁŘE: Procházka expozicí připomínající osobnost Franze Schuberta v ŽeliezovcíchVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Vím, že Schubert žil v našem městě a Sachera nám připomíná dort, který prodávají ve zdejší cukrárně. Je lepší než ten ve Vídni,“ říká hrdě Ján Kovács a ukazuje na nedalekou cukrárnu Betti. „Ve Vídni zaplatíte za jeden řez Sacherova dortu čtyři a půl eura. My ho prodáváme za 98 centů,“ chlubí se manželka majitele cukrárny Tibora Páldiho.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V cukrárně Betti si můžete dát lahodný Sacherův dort.

V každém případě čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou chutná náramně. Stačí zavřít oči a cítíte se jako ve Vídni. Na cestu si ještě můžete dát kopeček čokoládové zmrzliny s příchutí Sacher.

Soví zámeček pro učitele

Zámek hraběte Esterházyho stojí v rozlehlém parku, ale jeho současný stav je dost žalostný. „Oprava střechy trvala čtyři roky a za tu dobu deště zničily celý vnitřek budovy. Já kdysi chodila do zámku do školky. To byl ještě v pořádku,“ mávne rukou obyvatelka města.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vedoucí muzea Pavel Polka se podobiznou Franze Schuberta.

Je škoda, že na rekonstrukci zámku se dosud nenašly peníze, protože sousední Soví zámeček láká turisty z celého světa. „Už kombinace jmen Schubert a Sacher, které se k tomuto domu váží, je garance světovosti,“ usmívá se Pavel Polka vedoucí muzea umístěného přímo v Sovím zámečku. Na průčelí zámečku je vyobrazen pták symbolizující moudrost, protože právě v tomto domě bydleli učitelé potomků zdejšího hraběte Esterházyho.

Rodiště Eduarda Sachera

Želiezovce vešlo do análů jako rodiště Eduarda Sachera, který slavný dort svého otce vylepšil, založil vídeňskou restauraci a hotel Sacher a postaral se o to, že tato sladká pochoutka se stala jednou z nejvyhledávanějších. Zdatně mu v tom pomáhala manželka Anna, rozená Fuchsová.

„Sacherovi byli vídeňští Židé a do Želiezovců je v roce 1842 pozvala vdova po hraběti Esterházym Rozina, rozená Festetichová. Franz Sacher už před tím v roce 1932 ve Vídni vytvořil dort, který později proslavil jeho syn,“ uvedl Polka. Syn Eduard se Sacherovým narodil v Želiezovcích 8. února 1843.

O autorství dortu se vedl dlouholetý spor mezi rodinou vídeňského dvorního cukráře Demela a rodinou Sacherových. Spor trval od roku 1930 do roku 1965. Soud nakonec rozhodl šalamounsky a od té doby existuje Sacherův dort, který dostanete u Demela a originální Sacherův dort, který dostanete u Sachera.

Schubert se vrátil

Ještě před rodinou slavného kuchaře a cukráře přijel do Želiezovců také skladatel Franz Schubert. Na pozvání hraběte Esterházyho se měl postarat o hudební vzdělání jeho dětí. Poprvé přijel v roce 1818, ještě jako méně známý hudebník. Podruhé se sem vrátil v roce 1824 už jako známý skladatel.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Klavír z roku 1812, na němž hrál a komponoval Franz Shubert.

V Sovím zámečku je dnes pamětní pokoj Franze Schuberta. „Při druhé návštěvě bydlel Schubert v pokoji v patře,“ ukazuje Polka. Zajímavostí je, že Schubert nikdy nebyl v cizině a jeho jedinými pobyty v cizině byla dvounásobná návštěva uherských Želiezovců. „Rakousko-Uhersko byl sice jeden stát, ale Uhersko se ve Vídni stejně považovalo tak trochu za cizinu,“ dodal Polka.

Schubert v Želiezovcích nejen vyučoval, ale také tvořil. Klavír, vyrobený v roce 1812, je dnes umístěný v Sovím zámečku. „Klavír vyrobil Karl Schmidt z Prešporku (dnešní Bratislavy) a hrabě Esterházy ho koupil za 600 zlatých. Původně byl klavír umístěný samozřejmě v zámku Esterházyovců, kde na něm hráli děti hraběte a určitě i sám Schubert,“ uvedl Polka. Schubert v Želiezovcích také komponoval. V dílech, která zde vytvořil je cítit vliv maďarské, slovenské a cikánské lidové hudby.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemné i krvavé hrady slovenských Karpat

"Jste divé zvíře. Prožíváte poslední měsíce svého života, nezasloužíte si dýchat vzduch na této zemi, ani světlo našeho Pána. Zmizíte z tváře tohoto světa a už...

Výběr článků

Načítám