Hlavní obsah

Nejněžnější laguna světa má sytě růžovou barvu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejedná se o hektolitry alkoholického koktejlu Manhattan, ale o úchvatný přírodní jev západní Austrálie. Rozlehlé růžové vodní plochy udělaly z fotografií téměř abstraktní umění.

Foto: Profimedia.cz

Voda v Hutt Lagoon je místy nejen růžová, ale i fialová.

Článek

Voda v australské laguně (Hutt Lagoon), poblíž pobřežního městečka Kalbarri, je stejně sytě růžová, jako by v ní malíř vypláchl štětec od barvy. Toto zbarvení je způsobeno množstvím řas Dunaliella salina, které obsahují velké množství betakarotenu. Ten se po zpracování využívá při výrobě potravinových doplňků i barviv. Řasám se daří v teplé a vysoce slané mořské vodě.

Foto: Profimedia.cz

Na západním pobřeží Austrálie příroda téměř čaruje.

Přírodní pigment dělá z vodních ploch v západní Austrálii okouzlující úkaz, který zaujal mimo jiné britského profesionálního fotografa Steva Backa. Z ptačí perspektivy, přesněji řečeno z paluby letadla, pořídil sérii snímků zachycujících rozličné odstíny růžové.

Foto: Profimedia.cz

Na vodní hladině laguny není patrná sebemenší vlnka.

Ženám fotografie možná připomenou spektrum líčidel, umělcům malířskou paletu, cestovatelům se může při pohledu na snímky vybavit obdobně zbarvené peří plameňáků. Ať už tak či onak, oči lze od obrázků jen těžko odtrhnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Sydney září úchvatnou hrou světel

V australské metropoli začal již tradiční festival plný barevných světel i hudebních vystoupení. Akce s názvem Vivid Sydney začala v pátek 24. května a potrvá...

Výběr článků

Načítám