Hlavní obsah

Velký test pražských párků v rohlíku aneb Gastronomie naruby

Novinky, Klára Fischleinová, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohlo by se zdát, že na párku v rohlíku nelze nic moc zkazit. Pokud se ale tato rychlá forma občerstvení stane ve spěchu pro člověka hlavním jídlem, chce si alespoň trochu pochutnat. Do pražských ulic jsme se vydali zjistit, kde se vyplatí na párek v rohlíku vystát frontu a u kterých stánků je lepší se ani nezastavovat.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jedno ukousnutí modřanského párku stačilo a po kečupu ani památky.

Článek

Kačerov - 20 Kč

Kačerovský párek v rohlíku ze stánku u fontány je sídlištní legendou. Lidé z Krče, Lhotky a Kamýku dojíždějící do centra přes stanici metra Kačerov jej zde pojídali už koncem 90. Let. Tehdy však ještě za 12 kaček. Právě čtyři párky za 48 korun byly oblíbeným obědem mnoha studentů. Dnes už vedle stojí další stánky s pizzou a pečivem a párek už zde stojí jeden zlatý. Na výběr je jen z kečupu a hořčice, dobrý dojem ze solidního produktu ale přetrvává. Mírně tužší párek kompenzuje hutný křupavý drobící se rohlík a většinou šikovně rozmístěný kečup či hořčice po celé délce párku, díky čemuž nezbývá jen suchá patka. Obědové fronty na párky se tu už sice nestojí, přesto je místní párek v rohlíku sázkou na jistotu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kačerovský párek v rohlíku měl dostatek kečupu a chuťově byl vysoce nadprůměrný.

Václavské náměstí - XXL 60 Kč

Na pražském Václavském náměstí potkáte kromě tisíců turistů, mluvících bezpočtem jazyků, také řadu různě vyhlížejících stánků s občerstvením. Jednoznačně tu vedou klobásy. Pokud vaše chuťové buňky budou přece jen trvat na párku v rohlíku, zajděte si až k samé patě Václaváku - na Příkopy, kde můžete ochutnat párek v rohlíku tak trochu jinak. V bagetě připravené v teplé lázni dostanete za 60 korun skoro půl metru dlouhý a mastně lesklý XXL párek, který chuťově neurazí. Dochucujete si jej sami podle libosti z tradičních "pumpovadel". V nabídce je i majonéza. Navíc stačí trochu lepší oči a na stánku najdete i cibulku.

Malostranská - 20 Kč

Pokud vám vyhládne na cestě historickým centrem Prahy, třeba na trase ze Staroměstského náměstí na Pražský hrad, nebojte se zastavit na svačinu u stanice metra Malostranská. Přímo u výstupu je stánek s nápadně červenou plátěnou stříškou a už zavedenou značkou Eurohotdog. Chuťově dobrý párek vám tu naservírují do velkého křupavého rohlíku. Na výběr jsou tři varianty - pro ty, kteří neradi experimentují, je ideální klasická za 20 korun, kdo se změn nebojí, může zkusit za 25 korun variantu special, která svojí pikantností zahřeje strávníka dvojnásob. Kdo má pořádný hlad, měl by si dopřát gigant za 35 korun.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Eurohotdog na Malostranské nezklame.

Výstaviště - 20 Kč

Ať už míříte na hokej, veletrh nebo jen na procházku do Stromovky, zastávka u občerstvení téměř přímo před vchodem na pražské Výstaviště se může hodit. Párek v rohlíku vám tady prodají za 20 korun. Dostanete k němu sice i ubrousek, ale poté, co nešikovně „nakydnutý“ kečup (případně hořčice) steče po všech stranách rohlíku, je potřísněný naprosto k ničemu. Otřít si ústa takovým ubrouskem by v tomto případně vážně nepomohlo. U tohoto stánku je na výběr také možnost koupě dvou nožiček párku s kečupem nebo hořčicí a kouskem chleba. To vyjde na 25 korun.

Letenské sady - 25 Kč

Smíšené dojmy z velmi průměrného párku v rohlíku vynahradí úchvatná vyhlídka a odpočinkové posezení v horní části Letenských sadů. Párek s nápadně nakyslou hořčicí (způsobeno typem, nikoliv ignorovaným datem expirace). Za cenu 25 korun čeká zákazník na tak idylickém místě, možná trochu naivně, o něco chutnější občerstvení. Nedostává se mu výběr z více variant, k dispozici je pouze klasika. Ovšem kdo by k párku jistě neměl sebemenší výhradu, jsou všichni v okolí venčení psi.

Náměstí Míru - 20 Kč

Párek bez střívek a v prohřátém křupavém rohlíku, takový dostanete u výstupu z metra či tramvaje na náměstí Míru. Chuťově nic vytknout nelze, navíc máte na výběr ze sladkého či feferonkového kečupu, plnotučné, kremžské i křenové hořčice. Párky v rohlíku z této stříbrné budky v každém případě kralují okolí široko daleko. Důkazem jsou stále se rojící zákazníci u okénka a velké množství kladných hodnocení na sociálních sítích typu foursquare. V době konce školy či pracovní doby se tu tvoří menší fronty.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Na náměstí Míru chutná párek s kečupem, horčicí i s obojím.

Modřany - 20 Kč

Náš národ kutilů plní hobby markety neustále, a tak není divu, že u nich rostou stánky s rychlým občerstvením. Stánek u OBI v Modřanech se specializuje spíše na pečená kuřata a na zdejším párku v rohlíku se to smutně projevuje. Za dvacetikorunu dostanete ucházející rohlík s podprůměrným párkem, který je stěží vlažný. Katastrofou jsou ovšem chuťové doplňky – na výběr máte sice vyjma kečupu i ze dvou druhů hořčice, avšak dostanete jen pár kapek pod párek a poté navrch. Větší část rohlíku tak jíte nasucho a po menších pauzách na dušení už nemáte ani chuť spodní část rohlíku dojídat.

Anděl - 20 Kč

Před obchodním centrem na Novém Smíchově se usídlil maličký pojízdný stánek s výběrovými párky, které obsahují velký podíl masa. Alespoň tedy podle nápisu na budce. Nicméně s tímto tvrzením koresponduje i dojem z ochutnávky. Párek tady dostanete buď v klasické velikosti za 20 korun, nebo v maxi o 10 korun dráže. V každém případě je párek vždy důkladně prohřátý, prodejce milý a výřečný, rohlík teplý a křupavý. Ubrousek je samozřejmostí.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Přímo před obchodním centrem na Andělu lze ochutnat jeden z nejlepších pražských párků v rohlíku.

Petřín - 30 Kč

Vedle petřínské rozhledny je pod stromy schovaný nepříliš vábný plácek s budkou s občerstvením. Možná neláká tím, že je ve stínu, možná člověk už od pohledu zdálky tuší, že tady nejlepší párek v metropoli asi neochutná. Nicméně dejme Petřínu šanci. Milá obsluha podává jídlo velmi rychle po objednání. Na řádně prohřátý párek a křupavý rohlík by si však člověk  jistě rád chvíli počkal. Za 30 korun se na Petříně najíte tak akorát teplého párku v poměrně tuhém rohlíku s výrazně sladkým kečupem. Objednat si lze za 50 korun také hotdog s cibulí. Naštěstí na Petříně hlad rozptýlí voňavé parky, rozhledna nebo bludiště. V teplých dnech nic nepokazí ani zmrzlina.

Žluté lázně - 25 Kč

Přestože sezóna ve Žlutých lázních není ještě v plném proudu, připraveni tu na ni jsou. Na břehu Vltavy se sluní několik hloučků lidí, u stolů poblíž občerstvení je pak hostů ještě méně. Ve srovnání s letními měsíci je místo až nezvykle klidné. Příjemná obsluha nabízí při objednání párku v rohlíku výběr ze dvou hořčic. Párek, koupený za 25 korun, je následně příjemným překvapením. Má neobvyklou, jemnou chuť, a přestože rohlík, v němž je servírován, je až příliš velký, chutná lahodně...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám