Hlavní obsah

Hororový maják z Kruhu nahání hrůzu i za bílého dne

Novinky, Klára Fischleinová

Americký Kruh, inspirovaný japonskou předlohou, se stal novodobou hororovou klasikou. Místo označované ve filmu jako ostrov Moesko je ve skutečnosti pobřežím amerického Oregonu. Maják, který je v Kruhu jednou z tajuplných zastávek hlavní hrdinky, střeží okolí města Newport.

Foto: Profimedia.cz

Filmovým fandům tenhle pohled může být povědomý. Newportský maják se objevil v televizi a na filmovém plátně několikrát.

Článek

Zhruba desetitisícové přístavní městečko Newport na pobřeží Oregonu vábí turisty především proto, že se stalo natáčecí lokalitou několika filmů. Například zdejší Oregon Coast Aquarium proslavil v 90. letech minulého století dětmi milovaný snímek Zachraňte Willyho, v němž sehrála hlavní zvířecí roli kosatka Keiko.

Newport leží asi 100 kilometrů od Salemu, hlavního města Oregonu. Břehy městečka omývá Tichý oceán. Nic z toho by pro návštěvníky ale nebylo zdaleka takovým lákadlem jako místní maják Yaquina Head Light, někdy zmiňovaný také pod názvem Cape Foulweather Lighthouse.

Foto: Profimedia.cz

V sychravém počasí stavba majáku děsí i přes den.

Majáky v hororech jsou už tak trochu klišé. Přesto diváky ani turisty nepřestávají fascinovat a přitahovat. Newportský maják si zahrál mimo jiné v hororovém snímku Kruh.

Yaquina Head Light dosahuje výšky 28 metrů, čímž se stal nejvyšším majákem v Oregonu. Vystavěn byl už v letech 1871 až 1873. Popularitu si ale získal díky filmařům až ke konci 20. století. Pro místní obyvatele však zůstává v první řadě historickou památkou.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Newport

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám