Hlavní obsah

Největší evropskou stavbu 18. století devastují turisté

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelou hodinu cesty od Neapole stojí obrovský barokní královský palác Caserta. Jeho chloubami jsou velké zahrady, fontány lemované sochami i ohromné barokní schodiště. Dojem z jinak romantické návštěvy kazí neukázněnost některých turistů, kteří budovu devastují.

Foto: Profimedia.cz

Skvostný barokní zámek Caserta je jedním z největších na světě.

Článek

Italský zámek Caserta má roční rozpočet v přepočtu zhruba 12,4 miliónu korun. To ovšem nestačí ani na permanentní opravy, ani na posílení ochranky. Ta by možná ve větším počtu dokázala zabránit narůstajícím případům krádeží i vandalismu, který tu páchají turisté. Některá místa tu návštěvníci například poničili graffiti.

Paola Raffaella Davidová, která zajišťuje v Casertě památkový dozor, řekla britským novinám Sunday Times, že vady zámku jsou způsobené hulvátstvím tisíců turistů, kteří toto místo navštěvují. Kvůli současnému stavu zámku sem míří méně návštěvníků než v minulých letech.

Foto: Profimedia.cz

V zámeckých zahradách v Casertě jsou k vidění nejen exotické rostliny, ale také kašny a vodopády.

Dříve byl zámek Caserta rezidenčním sídlem Bourbonů. Rozsáhlému parku vévodí velká kašna bohyně Diany. Na aktuální podobě zdejší přírodní scenérie se podepsalo také rozšíření o anglický park. Ten je v současnosti plný exotických a vzácných rostlinných odrůd.

Královský palác Caserta v číslech

Byl vystavěn v polovině 18. století.

Dne 20. ledna 1752 byl položen základní kámen.

Od roku 1997 je zámek společně se zahradami zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Leží asi 40 kilometrů od města Neapol.

V budově zámku je 1200 komnat i obrovská knihovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám